• DOLAR 32.591
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2508.478
  • ...
"Diyarbakır`ın fethi olmasaydı Malazgirt zaferi olmazdı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez`in katılımıyla Diyarbakır`ın Kayapınar ilçesinde Kur`an-ı Kerim Kursu Temel Atma töreni gerçekleştirildi. Diyarbakır`ın fethinin Malazgirt zaferini doğurduğuna vurgu yapan Görmez, açılışı yapılacak olan Kur`an kursu için butona bastı.

Programa Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen ve Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan katıldı.

Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan`ın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez`in konuşmasıyla devam etti. Görmez, Diyarbakır`a geliş sebeplerinin fetih yıldönümü olduğu belirterek, bugünün İslam medeniyeti açısından önemli olduğunu vurguladı.

Katılımcılar için Allah`ın rahmetini, bereketini, inayetini ve feyzini dileyen Görmez, “Bugün sadece Diyarbakır, Türkiye için değil bugün bütün İslam medeniyeti ve İslam tarihi için çok önemli bir gündür. Bugün, Diyarbakır`ın surlarını, kapılarını ve gönüllerini sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa`nın insanlığa getirdiği rahmet mesajına açtığı tarihi günün 1378`inci yıl dönümüdür. Bugün Diyarbakır`ın 1378 sene önce sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa`dan sonra gönüllerini ve kapılarını İslam`a ve İslam`ın rahmetine, kitabına, imana açtığı gündür. Bugün sadece Türkiye için değil, topyekün İslam medeniyeti için önemli bir gündür. Bu vesile ile bugün Diyarbakır`dayız.” dedi.

“Diyarbakır`ın fethi olmasaydı Malazgirt zaferi olmazdı”

Anadolu İslam medeniyetinde 3 önemli tarih olduğuna değinen Görmez, “Birisi 639 Diyarbakır`ın kapılarını İslam`a açtığı gündür. Birisi 1701 Malazgirt zaferidir. Bir diğeri de bin 453 İstanbul surlarının kapılarını İslam`a ve Müslümanlara açmasıdır. Diyarbakır`ın fethi olmasaydı Malazgirt zaferi olmazdı. Malazgirt`in fethi olmasaydı, İstanbul`un fethi olmazdı. Belki buna bir fetih de eklemek gerekiyor, o da Murat Hüdavendigar'ın Kosova fethidir.” şeklinde konuştu.

“Diyarbakır`da 300 kız öğrencimiz yüce kitabımızı öğrenecek”

Temeli atılacak olan Kur'an-ı Kerim kursu hakkında konuşan Görmez, “İşte böyle güzel bir günde çocuklarımıza Kur`an-ı Azimüşşan`ı öğreteceğimiz bir Kur`an Eğitim Merkezimizin temelini atıyoruz. Bu sıradan bir temel atma töreni değildir. Bu tören, bu açılış Türkiye`de din hizmetleri alanında Batı ile Doğu`nun, Kuzey ile Güney`in el ele kol kola verdiğini gösteren bir temel olma açısından çok önemlidir. Bu hizmeti bize Kocaeli il müftülüğü yapacak. Kocaeli`de bulunan hayırseverler topluca Diyarbakır`da 300 kız öğrencimizin yüce kitabımızı öğreneceği hayata geçireceği güzel bir eğitim binasını yapıp bize teslim edecekler. Bu açıdan çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Görmez son olarak, “Zengin hayırseverlerimizin çok olduğu illerimizin sakinlerine sesleniyorum. Kayseri`ye, Gaziantep`e, Denizli`ye, Kocaeli`ye, Bursa`ya, İstanbul`a sesleniyorum. Burada hayırseverler, Şırnak, Hakkari, Iğdır, Kars, Ardahan gibi şehirlerimizde Diyanet işlerimizin başlattığı camiler, Kur`an-ı Kerim kursları, medreseler, bütün bu güzel dini yapıların ayağa kalkması için hep beraber el ele vermeye davet ediyorum. Temelini atacağımız bu yapının bir an önce bitmesini diliyorum.” açıklamalarında bulundu.

Vali Aksoy: Diyarbakır`da bu hizmetlere ihtiyaç duyuluyor

Açılışta açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise “Bugün Diyarbakır`ımızda ihtiyaç duyulan Kur`an kursunun açılış törenini gerçekleştireceğiz. Diyarbakır, hızla gelişiyor ve Diyarbakır büyüyor. Gelişen Diyarbakır`da da bu hizmetlere ihtiyaç duyuluyor. Kocaeli müftümüz ve belediye başkanına bu hizmete destek verdikleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

Programda konuşan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen de “Daha önce yatılı kız ve erkek Kur`an kursuna şiddetle ihtiyaç duyduğumuzu ifade etmiştim. Buna cevap verenlerden biri Kocaeli İl Müftülüğümüz oldu. Diyarbakırlı ve Kocaelili hayırseverlere teşekkür ediyoruz. Burası 2 gün öncesine kadar bir tarlaydı. Arazi ile ilgili sıkıntılar yaşadık daha sonra Diyarbakır Valiliği ve belediye başkanlığı bize yardımcı oldular. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Program Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan`ın duası ve açılış için butona basılmasıyla sona erdi. (M. Sıddık Bilge, M. Hüseyin Temel – İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir