• DOLAR 32.595
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2505.231
  • ...
"Süne ile tam zamanında mücadele edilmelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda yayılan ve bir mantar türü olan buğday pasıyla ilgili uyarılarda bulunan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçileri tarım hastalıkları konusunda uyararak buğdaydan verim alınabilmesi için hastalıklara karşı erken müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu sene yağışın fazla olmasının bazı buğday hastalıklarına da kapı açtığına dikkat çeken Yenişehir Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu, özellikle son zamanlarda ortaya çıkan Septorya, sarı pas ve yaprak lekesi hastalıklarına karşı çiftçileri uyararak, ekinlerin ilaçlanması ve zamanında müdahale edilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Süne ile tam zamanında mücadele edilmelidir"

Septorya hastalığı denen kök çürümesi konusunda dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İskenderoğlu, "Zaman tam da süne ile mücadelenin zamanıdır. İnsanlar süneden bir şey olmayacağını düşünüyor. Ancak hastalık buğdaya vurduğu zaman hafifliyor ve kalitesini düşürüyor. Kalite düşerse, fiyatı da düşer. Böylece çiftçi zarar görür. Verimi de olumsuz etkiler. Evvelki yıllarda devlet uçakla ilaçlama yapıyordu. Uçak ilaç attığı zaman hayvanlara zarar veriyordu. Bu nedenle 2005`ten itibaren yasaklandı. Bu yüzden süne ile tam zamanında mücadele edilmelidir." dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin her yıl buğday piyasası hakkında bilgilendirmelerde bulunduğunu hatırlatan İskenderoğlu, "Biz bu alım müdahalesinin zamanında yapılmasını istiyoruz. Üretici çiftçi, tüccarın eline düşmeden önce müdahalenin yapılması gerekir ki fiyatlar aşağı çekilmesin. Toprak Mahsulleri Ofisi, alım bandını hem erken açacak hem de erken taban fiyatı açıklayacak.  Taban fiyat açıklandığı zaman çiftçi rahatlıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi dengedir. Hem mısırda hem buğdayda dengedir. Eğer o olmasa çiftçi tüccarın eline düşüyor. Onlarla vicdanları kalıyor." ifadelerini kullandı.

"Buğdayı biz üretiyoruz ama karşılığını alamıyoruz"

Çiftçi Hamid Tunç ise devlet tarafından verilen desteklemeye yeterli görmediklerini söyledi. Tunç, "Biz çiftçiler olarak ekimi yaparak üstümüze düşen görevleri yaparız ama belirli bir aşamadan sonra bu biraz da devletimize bağlı olan bir şeydir. Evet, destek veriyor ama yeterli değil. Diğer aşamalarda da destek olunması gerekiyor. Biz çiftçiyiz, üretiyoruz. Bu noktada bölgeye bir mühendis görevlendirebilir. Buğdayı biz üretiyoruz ama ürettiğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu sene yağış iyiydi. Bu konuda memnunuz ama yağışlarla birlikte böcekler de çoğalıyor. Diğer hastalıklar da oluşuyor. Ziraat mühendislerinin de devlet tarafından çiftçi için görevlendirilmesi gerekir." diye belirtti. (M. Sıddık Bilge, Abdurrahman Tetik – İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir