• DOLAR 32.558
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2429.766
  • ...
İran`da halk cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TAHRAN - İran'da gerçekleştirilecek 12. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri için halk bugün sandık başına gidiyor.

Yaklaşık 56,5 milyon seçmenin oy kullanabildiği seçimlerde 2'si muhafazakâr, 2'si de reformcu olmak üzere 4 aday arasından tercih yapılacak.

Eğer adaylardan herhangi biri yüzde 50'nin üzerinde oy alamazsa en çok oy alan iki aday 2'nci turda yarışacak.

63 bin merkezde kurulacak 130 bin sandıkta oy kullanılacak seçimin, reformistlerin desteğini alan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile muhafazakârların adayı İbrahim Reisi arasında geçmesi bekleniyor. Mustafa Mirselim ve Mustafa Haşimiteba da aday listesinde yerini alıyor.

Seçimler öncesinde aday olan 6 isimden 2'si yarıştan çekilmişti. Reformist aday İshak Cihangiri Ruhani'ye desteğini ilan ederken, muhafazakâr Tahran Belediye Başkanı Muhammed Galibaf ise Reisi lehine çekildiğini belirtmişti.

Ayrıca, bu seçimlerle eş zamanlı olarak Kent ve Köy Konseyi seçimleri de yapılacak. Belediye başkanları bu konseye seçilen kişiler tarafından belirleniyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, seçimler için bugüne kadar 29 ülkeden 119 medya kuruluşunun 252 muhabirine vize verildiği bildirildi. Tahran'da 318 muhabirin seçimleri takip edeceği öğrenildi. (Hamza Adiyaman-İLKHA)

 



 

Bu haberler de ilginizi çekebilir