• DOLAR 32.443
  • EURO 35.32
  • ALTIN 2326.446
  • ...
Tatvanlılar Şehid Molla Gıyaseddin`i Andı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Umut-Der Tatvan Şubesi tarafından dernek binasında düzenlenen Şehadet gecesi programı saat 19.00`da başladı. Programa Umut-Der üye ve gönüllülerinin yanı sıra STK temsilcileri ve misafirlerinde bulunduğu bir topluluğun katılımıyla gerçekleşti.
 
Kur`an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan program, Mevlid-i Şerif`in okunması ile devam etti. Okunan Kürtçe Mevlid`in ardından ilahi sanatçısı Bilal, ilahi ve ezgiler seslendirdi. Etkinlikte bir konuşma yapan Umut-Der Tatvan Şubesi Başkanı Fesih Ulugöl, Şehitliğin tanımına ve anlamlarına değinerek, "23 Şubat 1994 yılında Teravih Namazı çıkışında sokak ortasında şehit edilen Molla Gıyaseddin Barlak`ın hayatından kesitler sundu.
 
"Şehidin Şehadeti Devrim, Kanı Diriliş ve Berekettir"
Allah yolunda mücadele edip bu uğurda öldürülenlere Şehid, bu ölümü ise Şehadet olarak tanımlayan Ulugöl, "Şehid yaşamıyla hareketli ve keyifli olan, şehadetiyle de ölü bedenlere hayat verendir. Kendinden sonra gelen nesillere izzeti ve şerefi miras bırakandır. Şehidin şehadeti devrim, kanı diriliş ve berekettir. Şehid El Hak olan yüce Allah`ın hakkını hâkim kılmak uğruna korku nedir bilmeyen, şecaatiyle Hakk`ın Kelamullahı uğruna kendini kurban edendir. Şehid; Allah`ın sevdiği şekilde yaşayan ve Allah`ın razı olduğu şekilde adanmış olan aziz şahsiyettir" diyerek şehid ve şehadeti tanımladı.
 
"Molla Gıyaseddin Şehadetiyle Kirli Güçlerin Karanlık Emellerini Deşifre Etti"
Şehit Molla Gıyaseddin`in hain ve zalimlerin kursağına saplanmış bir zakkum ve Şehadetiyle kirli güçlerin karanlık emellerini deşifre ettiğini Söyleyen Ulugöl, şehid Molla Gıyaseddin`in hayatından kesitler sunarak konuşmasını sürdürdü. Ulugül, "1966 yılında babası Molla Ahmet Barlak, Van`ın Özalp Yünkuşak köyünde fahri imam iken oğlu Gıyaseddin dünyaya geldi. Çocukluğunu Yünkuşak köyünde geçiren Gıyaseddin`in ailesi 1974 yılında asıl memleketi olan Batman`ın Gercüş ilçesine yerleşti. Saçı, kirpikleri ve vücudu bembeyaz olduğundan gözleri iyi görmeyen Gıyaseddin buna rağmen okumaktan hiçbir zaman geri durmadı. Gıyaseddin, okuldaki başarısı ve güzel ahlakı nedeni ile okul öğrencileri arasında sevilip sayılan biri oldu. Okulundaki başarısıyla birlikte İslami öğrenime de kendini adayan Gıyaseddin, okul çıkışında Kur`an-ı Kerim dersini alabilmek için caminin yolunu tutardı" dedi.
 
"Güzel Ahlakı ile Cami Cemaatinin Sevgisini Kazanmış"
Şehid`in Tatvan halkı tarafından sevilen bir şahsiyet olduğunu Aktaran Fesih Ulugöl, "Şehid Molla Gıyaseddin, müezzin olarak görev yaptığı Tatvan Merkez camisinde güzel ahlakı ile cami cemaatinin sevgisini kazanmış, okuduğu Kur`an-ı Kerim ve ezanlarla büyük takdir almıştı. Kısa bir süre zarfında camide Kur`an dersini verdiği onlarca talebesi olmuş ve bunlarla çok iyi bir diyalog içerisine girmişti. Onun bu çalışmaları bütün Tatvan`da kısa bir zamanda duyulur olmuştu" şeklinde konuştu.
 
Karanlık odakların onun bu çalışmalarından büyük rahatsızlık duyduğunu ve Ramazan ayında şehid edildiğine değinen Umut-Der Tatvan Şube başkanı Fesih Ulugöl Camiye gelenlere İslam`ı anlatıp Kur`an öğreten Molla Gıyaseddin 1994 yılı Ramazan ayında 23 Şubat Perşembe akşamı teravih namazından sonra eve giderken karanlık odaklarca henüz 28 yaşında iken kurulan pusuda şehid edildi.
 
Ayrıca Batman`dan gelerek programa katılan Molla Gıyaseddin`in abisi burada yaptığı konuşmada molla Gıyaseddin`i daha yakından anlatarak şunları aktardı:
 
"Şehitlik Makamına Peygamberler Bile Gıpta Etmişlerdir"
"Allah`a binlerce şükürler olsun bizi Müslüman olarak yarattı. Bizi Resulullah`ın (sav) ümmeti kıldı. Bize hidayeti nasip etti. Bu İslam davasının bir neferi kıldı. Bize en büyük ikramı, ailemizden bir kurbanı seçip kendisine şehitlik mertebesi vererek yanına aldı. Şehitlik makamına peygamberler bile gıpta etmişler.
 
Şehit Molla Gıyaseddin ailenin üçüncü çocuğuydu. Ben aile içinde, avam halk arasında ve kardeşleri içerisindeki ahlakını sorguluyordum. Şehidin ahlakı, hal ve hareketi ile ilgili herhangi bir şikâyet duymadım. Onun hayattaki tek endişesi davasıydı. Bir ara rahatsızlandı. Yatağındayken ölmek istemediğini söylüyordu. Şimdi anlıyoruz ki gerçekten söylediklerinde samimiydi. Allah`a binlerce şükürler olsun ona şehadeti nasip etti. Allah`u Teâlâ mahşerde de bizleri şehitlerle beraber kılsın."
 
Şehadet gecesi programı Şehit Molla Gıyaseddin`in fotoğraflarından ve söylediği sözlerden oluşan kısa bir slâyt gösterisinin ardından ilahi sanatçısı Bilal`ın okuduğu ilahiler ve yapılan ikramlar ile son buldu.
(Erkan Yürek - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir