• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...
"Sigortalı çalıştığın zaman Yeşil Kart`ın iptal edilmiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa İl SGK Müdürlüğü her yıl tüm ülkede kutlanan "Sosyal Güvenlik Haftası" münasebetiyle basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Burada SGK`nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Şanlıurfa İl SGK Müdürü İsmail Ünlü, bölgemizde yaşayan insanların sigortalı çalışma konusunda yeterli bir bilince sahip olmadığından yakındı.

TÜİK anketine göre, SGK hizmetlerindeki memnuniyetin artış gösterdiğini belirten Ünlü, SGK olarak son dönemlerde sigortalıların ihtiyaçlarına göre hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi.

SGK`nın e-devlet uygulaması üzerinde genel sağlık sigortası, emeklilik, sigorta ve diğer hizmetler olmak üzere toplam 59 uygulaması olduğunu hatırlatan Ünlü, SGK İletişim Merkezi ALO 170 hattı ile de 7 farklı ilde vatandaşa hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi.

Yapılan teşviklere değinen Ünlü, Yapılan teşvikler kapsamında 2016 yılında 127 bin 860 kişi olan sigortalı sayısının 2017 yılının ocak ayında 142 bin 696 kişiye yükseldiğini ifade etti.

“Çalışan sosyal güvenlik hakkının bir tercih olmadığını, aksine bir zorunluluk olduğunu bilmeli”

Sigortalı çalışma konusunda gerekli bilincin oluşması için bin 500 işveren ve hane ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Ünlü, “Ama yeterli mi tabi ki yeterli değil, bu sayının artması, katlanması, en büyük amacımız, hedefimiz… Bu iş için hep birlikte çalışacağız ama dediğim gibi çalışan sosyal güvenlik hakkının bir tercih olmadığını aksine bir zorunluluk olduğunu bilmesi, çalıştıranın da bunu zorunlu olarak sigortalı yapması gerektiğini bilmesi lazım.” diye konuştu.

Kayıt dışı eleman çalıştıran bir iş yeri tespit edildiği zaman 7 bin 800 lira para cezası uyguladıklarını hatırlatan Ünlü, bu cezanın bir işçinin yıllık priminden daha fazla olduğunu bu yüzden işverenlerin böyle bir hataya düşmemesi uyarısında bulundu.

“Sigortalı çalıştığın zaman 'Yeşil Kart'ın iptal edilmiyor sadece askıya alınıyor”

Bölgede sigortalı çalışan sayısının batı illerine göre düşük olması üzerine sorulan bir soruyu cevaplayan Ünlü, bölgede sigortalı çalışma konusunda yanlış bazı bilgilerin mevcut olduğunu dile getirdi.

Ünlü, şöyle devam etti: "SGK`da şöyle bir yanlış olgu var arkadaşlar. Bugün bizim 700 bin civarında genel sağlık sigortalımız var. Bunun 600 bin civarında olanı Yeşil Kart kapsamında… Bazı işverenler de serzenişte bulunuyorlar. diyorlar ki 'ben sigorta yapmak istiyorum' ama adam diyor ki 'benim sigortamı yapma benim Yeşil Kart'ım var, Yeşil Kart'ımı iptal edilir.' Şimdi özelikle bu konuyu muhtarlarımızla çok defa konuşuyoruz. Vatandaşlarımızın yanına da gidiyoruz ev ziyaretlerinde onlara anlatıyoruz. Yani diyoruz ki sen sigortalı çalıştığın zaman senin Yeşil Kart'ın iptal edilmiyor. Aslında bu uzun zamandan beridir var. Yeşil Kart sadece askıya alınıyor. İşin bitti diyelim veya bir inşaatta çalışıyorsun inşaat bitti Yeşil Kart tekrar otomatik olarak devreye giriyor. İnsanlarımız da böyle yanlış bilgiler de var. Bu yanlış bilgileri ortadan kaldırmak bizim görevimizdir.” (Osman Gülebak, Hüseyin Sayhar-İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir