• DOLAR 32.508
  • EURO 34.577
  • ALTIN 2491.586
  • ...
1980 yılı öncesine ait tüpler imha ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğü tarafından, Van Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yer alan tüp dolum tesisleri gezilerek, burada üretimi 1980 yılı ve öncesine ait olan basınçlı tüpleri imha edilmek suretiyle, hurdaya ayrılmasını ve geri dönüşüme gönderilmesi sağladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 4703 sayılı ürünlere ilişkin teknik mevzuatın uygulanması kapsamında, "Basınçlı Gaz Tüplerinin Dolum ve Periyodik Muayenelerinin Usul Ve Esaslarına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: Sgm-2015/2)" doğrultusunda denetimler sürüyor.

Olası faciaların yaşanmaması için 1980 öncesi üretilen basınçlı tüplerin doldurulmaması konusunda denetimlerini sıkılaştıran ve bu alanda iştigal eden esnafı, ilgili oda yönetimini ve dolum tesislerini gezen Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğü görevlileri, dolumların yapılmaması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

"Birinci Dünya Savaşı dönemlerinden kalma tüplerin doluma geldiği dönem artık bitmiştir"

Gerekli cezai müeyyidelerin uygulanacağını, ancak buna gerek kalmadan işlerin karşılıklı diyaloglarla yürüdüğünü ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, “Denetimlerimiz yönetmeliğin çıktığı 2015 yılında 1976 ve öncesi yıllara ait basınçlı tüplerin dolumunun yapılmamasına yönelik çalışmaları kapsamaktaydı. İki yıldır devam eden çalışmalar sonucunda Birinci Dünya Savaşı dönemlerinden kalma tüplerin bile doluma geldiği dönem artık bitmiştir. En eski 1917 yılına ait tüpün bulunduğu toplam 850 adet tüp dolum yapılmayarak Van piyasasından toplanmıştır. Bu yıl ise 1980 yılından önce üretilen tüpleri kapsayacak şekilde, bu tüplerin kullanımının artık yasaklandığı, hiçbir şekilde dolumunun yapılmaması gerektiği konusunda dolum tesisimizi ziyaret ederek, gerekli bilgileri kendilerine sunduk." dedi.

"Uygun olmayan tüplerin dolumunu durdurduk"

1980 yılı ve öncesine ait doluma uygun olmayan tüplerin dolumunu durdurduklarını söyleyen Yılmazlar Sınai ve Tıbbi Gazlar Mesul Müdürü Mehmet Emin Sontürk ise "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yayımlamış olduğu Sgm-2015/2 tebliğine göre 1980 yılı ve öncesine ait olan tüplerin içindeki gazın cinsi ne olursa olsun dolumu Türkiye genelinde yasaklandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji  Van İl Müdürlüğü'nün hummalı çalışmaları sonucu Türkiye geneli doluma uygun olmayan tüplerin dolumunu durdurduk. Tebliğ yayımlandıktan sonra 1980 yılı ve aşağısı olan tüplerin dolumunu yapmadık." diye konuştu.

Piyasadan 1917 yılına ait olan tüplerinde kendilerine ulaştığını ve bu tüpleri anlaştıkları bir hurda firması ile hurdaya ayırdıklarını dile getiren Sontürk, sözlerini şöyle sürdü:

"Piyasadan, bayilerden ve müşterilerden bize gelen 1980 üstündeki tüplerden dolumu uygun olanları doldurduk. Aşağısında olan tüplerin ise dolumunu yapmadık. Müşterilerden aldığımız uygun olmayan tüplerin yerine doluma uygun olan tüpler verdik. 2015'ten bu yana piyasadan gelen hurdaları topladık bu yıl yaklaşık 850 adet doluma uygun olmayan karbondioksit, oksijen, azot ve kuru hava tüplerini bir araya getirdik. Bu tüplerin seri numaralarını kayıt altına alıp Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzün kontrolünde yetkili lisans sertifikası olan bir hurda firması ile hurdalara ayırıyoruz. Bundan sonra gelen kullanıma uygun olmayan tüpler belirli bir kitleye ulaştıktan sonra onları da hurdaya ayıracağız. Elimizde şu an en düşük model olarak 1917 de üretilmiş olan tüpler var." (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir