• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Sevgi dilleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her insanın bir sevgi dili vardır. İster eş olsun, ister arkadaş, ister anne-baba fark etmez karşılıklı diyaloglarda tarafların birbirlerinin sevgi dilini bilmesi ve bu bilgi doğrultusunda iletişime geçmeleri çok daha sağlıklı olacaktır. Eğer eşinizin ya da arkadaşınızın sevgi dilini bilmiyor ve anlamıyorsanız bu ilişki sağlam ve sağlıklı değildir. Sağlıklı olmayan ilişkilerde de problemlerin meydana gelmesi çok daha kolaydır.

Konumuz evlilik olduğu için sevgi dilini evlilik hayatıyla ilişkilendirerek ele alacağız. Fakat unutmayalım ki sevgi dili sadece evlilik hayatında var olan bir dil değildir. Sevgi dili sosyal hayatın tüm alanlarında geçerli bir dildir. Sevginin temeli ailede başlar. Aile sevgi ve saygının ana kaynağıdır. Evlilik hayatında mutluluğu ve huzuru elde etmenin bir diğer yolu eşlerin birbirlerinin sevgi dillerini anlamasıdır. Eşler birbirlerinin sevgi dilini anladığı takdirde ilişkiler daha sağlam ve kuvvetli temeller üzerine bina edilecektir. Sevgi dili üzerine yazılmış bir kitapta, yazar sevgi dilini beş temel başlık altında açıklamış ve sevgi dilini beş kısma ayırmış bizde sevgi dilini bu beş madde ile ele alacak olursak konunun anlaşılması açısından daha faydalı olacaktır.

Sevginin beş dili vardır. Bunlar;

1- ONAY SÖZCÜKLERİ

Sevgi dili onay sözcükleri olan insanlar her zaman duymak isterler. Ne kadar güzel olduğunu, ne kadar yetenekli olduğunu, ne kadar başarılı olduğunu, ne kadar... Ne kadar... Ne kadar...

Onlar sevildiklerini onlara söylenen güzel sözler ve yapılan iltifatlarla hissederler. Herkes güzel söz duymayı ister. Fakat birincil sevgi dili onay sözcükleri olan insanlar daha fazla duymak isterler.

2-NİTELİKLİ BERABERLİK

Nitelikli beraberlik denilince ilk akla gelen birlikte zaman geçirmektir. Sevgi dili nitelikli beraberlik olan insanlar, sevdikleriyle sürekli güzel bir beraberlik kurmak isterler. Beraber yemek yapmak, beraber huzurlu bir ortamda sohbet etmek, beraber yürümek vs... Onlar için sevdikleriyle kaliteli zaman geçirmek her şeyden önemlidir.

3-ARMAĞAN ALMA

Armağan alma her ne kadar sevginin görsel şekli gibi görünse de bazı insanlar için oldukça önemlidir. Onlar için sevginin somut şekli, görsel sembolüdür. Herkes hoşlanır sevdiğinden armağan almayı. Ancak birincil sevgi dili armağan alma olan insanlar çok daha fazla hoşlanır. Ve kendilerine alınan armağanları özenle saklarlar.

4-HİZMET DAVRANIŞLARI

İletişim halinde bulunduğumuz insanlara yardımcı olmak, yüklerini hafifletmek için yapılan işlerin tümüne hizmet davranışı denir. Hizmet davranışları sevilen kişinin yapılmasından hoşlandığı şeylerin sevdiği tarafından yapılmasıdır. Bu davranışlar eşlerin birbirine hizmet ederek memnun etmeye, birbirleri için bir şeyler yaparak sevgilerini ifade etmeye çabalamalarıdır. Birincil sevgi dili hizmet davranışları olan insanlar buna oldukça önem verir.

5-DOKUNSAL TEMAS

Bazı insanlar dokunsal temas olmadan sevildiklerini hissetmezler. Dokunsal temas bazı insanlar için çok önemliyken, bazı insanlar için bir sevgi göstergesi değildir. Sevgi dili dokunsal temas olan insanlar sevgilerini insanlara sarılarak, öperek gösterirler ve karşı taraftan da aynı davranışı beklerler.

Sevginin insan hayatında yeri oldukça büyüktür. Her insan sevildiğini hissetmek ister.

Sevgi dili sevgiyi gösterme şekline göre değil, sevginin başkalarından en iyi nasıl hissedildiğini göre bulunabilir.

Evlilik hayatında oldukça önem arz eden sevgi dillerini iyi anlama ve eşimizle hoşlandığı sevgi dili ile konuşma çabasına girmeliyiz.

Sıraladığımız sevgi dilleri öğrenildiği ve eşler birbirleriyle sevgi dilleri ile konuştuğu takdirde evlilik hayatında problemler azalacak, huzur ve mutluluk artacaktır.

O halde şimdi sevgiyi sevgi diliyle keşfetme vakti....

ŞÜHEDA ŞAYIK

Bu haberler de ilginizi çekebilir