• DOLAR 32.509
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2431.494
  • ...
Dört dilde Van Kalesi`nin tarihçesini anlatıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaz aylarında Van Kalesi'ni ziyaret eden turistler, kale civarında yaşayan vatandaşların geçim kaynağı oluyor. İlkokul öğrencileri kitaplardan okudukları ve yerli rehberlerden dinledikleri Van Kalesi'nin tarihçesini Türkçe, Kürtçe, Japonca ve İngilizce olarak anlatıyorlar.

Yerli rehberden Van Kalesi'nin tarihçesiyle ilgili öğrendikleri bazı bilgileri kaleye gelen yerli ve yabancı turistlere 4 dilde aktaran minikler, anlattıkları bilgiler karşılığında da harçlık alıyorlar. Aynı zamanda amca çocukları olan minikler, Van Kalesi'nin küçük bir gelir kaynağı olduğunu söyleyerek, hafta sonu ve yaz tatillerinde kaleye gelip, burada yabancı turistlere kalenin tarihçesi ile ilgili verdikleri bazı bilgiler karşılığında harçlık aldıklarını söylediler. 

"Yabancı dilleri turizm rehberlerinden öğrendik"

Turistlerin kendilerine ilgi duyduklarını söyleyen 5'inci sınıf öğrencisi Taner Sona, 4 dilde anlattıkları Van Kalesi tarihçesini turizm rehberlerinden dinleyerek öğrendiklerini söyledi.

Sona, "Okul dönüşü Van Kalesi'ne gelip turistlere tarih anlatıyoruz. Turistlerin bize ilgisi iyi, bu yüzden bize para da veriyorlar. İran'dan, Japonya'dan ve İngiltere'den gelen turistlere yardımcı oluyoruz. Yabancı dilleri kaleye gelen turizm rehberlerinden öğrendik. Turizm rehberleri buraya gelip bize bir kez söylediler, bizler de söylediklerini ezberledik. Sonra öğrendiğimiz dillerle yabancı turistlere Van Kalesi'nin tarihini anlatıp para kazanıyoruz. Anne ve babamız kaleye çıkarken dikkat etmemizi söylüyor. Babam buraya gelmemize izin verirken, annemiz ise izin vermiyor." dedi.

3'üncü sınıf öğrencisi Baran Sona ve 4'üncü sınıf öğrencisi Sedat Sona da yabancı dilleri yerli turizm rehberlerinden öğrendiklerini belirterek, hafta sonu ve yaz tatilinde kalenin tarihini anlattıklarını ve turistlerden bahşiş aldıklarını dile getirdi.

Öte yandan 2008 yılından itibaren Van'a gelen turist sayısında da önemli bir artış yaşandı. Kente son sekiz yılda 5,5 milyon turist geldi. Geçtiğimiz yıl ise Van şehri bir milyondan fazla yerli ve yabancı turisti ağırladı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir