• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
Zeynel Bey Türbesi yeni yerine yerleştirilmeye başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak yaklaşık 12 bin yıllık geçmişi olan Batman'ın Hasankeyf ilçesinin en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınma işlemi 12 Mayıs'ta yapıldı.

Taşınma işlemi başarıyla gerçekleştirilen Zeynel Bey Türbesi, Türkiye'de bütünsel olarak taşınan ilk tarihi eser olma özelliğine sahip olurken, bu tarihi yapının yeni yerine yerleştirilme işlemleri başladı.

Yaklaşık 16 milyon TL'ye mal olan projede özel platforma bindirilen türbenin taşınması 360 derece dönebilen tekerlekli yaylı sistemle gerçekleştirilmiş, bin 150 ton ağırlığındaki türbe, özel yapılan yolda 2 kilometre boyunca yaklaşık 4 saat boyunca taşınmıştı.

Türbeyi yeni yerinde görmek için ziyarete gelen vatandaşlar, hatıra amaçlı fotoğraf çekerek, türbeyi ziyaret etmenin sevincini yaşadıklarını söylediler. Ayrıca vatandaşlar, taşınma işlemi dolayısıyla mutlu olduklarını ifade ettiler.

Zeynel Bey Türbesi'nin ardından Hasankeyf`te bulunan Yamaç, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Mezarlar ve Baldaken Türbesi, Süleyman Han Camii, Koç Camii, Kızlar Camii, El Rızk Camii gibi eserler de taşınacak projeler arasında yer alıyor.

Türbenin tarihçesi

Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunluların bıraktığı tek eserdir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu olup, Akkoyunlular ile Osmanlılar arasında cereyan eden Otlukbeli Savaşı`nda (1473 M.) hayatını kaybettiği belirtiliyor. (M. Fatih Akgül-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir