• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
Stresin beslenme üzerine etkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günümüzde evrensel bir kavram haline gelen stres, bir kişinin psikolojik veya fizyolojik bütünlüğüne karşı bir tehdit olarak tanımlanmaktadır. Stresin, kişilerin psikolojik ve fizyolojik durumlarının yanı sıra beslenme alışkanlıklarını da etkilediği belirtilmektedir. Özellikle stresin kronikleştiği durumlarda bireylerin stresle baş etme yöntemi olarak enerji ve yağ içeriği yüksek besinleri tercih etmeleri, günümüzde büyük bir sağlık sorunu olan obezitenin de artmasına neden olmaktadır.

Bireylerin maruz kaldıkları sosyal, finansal veya diğer stres faktörleri yeme davranışlarını ve tüketilen besinin miktarını değiştirebilmektedir. İnsanların yaklaşık %40`ı ve daha azı besin alımını azaltmakta, %40`ı ve daha fazlası ise stresle baş edebilmek için besin alımını artırmaktadır.

Dışarıdan gelen uyaranlar (besinin kokusu, tadı, görüntüsü vs) bireyin normalde yediğinden daha fazla besin tüketip tüketmeyeceğini etkilemektedir.

Besinlerin ödüllendirici özellikleri göz önüne alındığında, istenmeyen stres durumunun giderilmesi için hoşa giden besinlerin tüketiminin arttığı gözlenmektedir.

Stresle birlikte bireylerin toplam enerji alımında artış olup olmaması dışında şeker, çikolata, kek ve bisküvi gibi lezzetli ve keyif veren besinlerin alımında artma; meyve, sebze, et, balık ve ekmek tüketimlerinde ise azalma olduğu gözlenmiştir. Bunun yanı sıra stres altında yağ ve şeker içeriği yüksek besinlerin daha çok tercih edildiği belirtilmiştir.

Bu nedenle bireylerin stresle baş etme yolu olarak besin alımını artırma durumlarında, sağlıklı besin seçimleri konusunda farkındalıklarının arttırılması, daha sağlıklı besin tüketiminin teşvik edilmesi ve beslenme alışkanlıklarının kazandırılması son derece önemlidir.

Her şeyi boş verin ve gülümseyin. Çünkü gülmek, yan etkileri olmayan yatıştırıcı bir ilaçtır.

ZEYNEP ARSLAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir