• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
28 Şubat Hala Devam Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
GAZİANTEP - 28 Şubat 1997`de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve İslam`a karşı olan ordu ve bürokrasi merkezli darbe süreci Türkiye siyasi tarihine Kara bir sayfa daha ekledi. 28 Şubat, Cumhuriyet tarihinde halkı sindirmek için girişilen darbelerin sonuncusu olarak bilinse de etkileri ve yol açtığı mağduriyetleri hala devam ediyor.
 
28 şubat döneminde tam olarak ne yapılmak istendi… Hukuk nasıl işledi... O döneme ait somut örnekler neler… O dönem uygulamaya konan ve hala devam eden haksızlıklar neler... Tüm bunları 28 Şubat dönemine bir hukukçu olarak şahit olmuş Av. Halil Kılıç ile konuştuk.
 
Mazlum- Der`in eski şube başkanı da olan Av. Halil Kılıç, 28 Şubatın, Batının Amerika`nın öncülüğünde yaptığı bir operasyon olduğunu belirterek, bu darbenin Muhatabının da Müslümanlar olduğunu söyledi.
 
Hukuk Adaletsizlikler İçin mi Kullanılıyordu?
O dönemde hedefteki kişinin Müslüman olması durumunda hukuk aracılığıyla yok edilmeye çalışıldığını dile getiren Kılıç, "Hâkim onlardan, savcı onlardan, polis onlardan... Dolayısıyla mahkeme göstermelik bir şey... Başı sonundan belli bir oyun..." ifadelerini kullandı. O dönemde Salih Mirzabeyoğlu davasına baktığını hatırlatan Kılıç, bu davanın da diğer mustazafların davalarında olduğu gibi, başı sonundan belli bir dava olduğunu ifade etti.
 
28 Şubat döneminde başta hakimler olmak üzere herkesin adeta emireri gibi davrandığını belirten Av. Kılıç, "Nitekim Mirzabeyoğlu Davası`nda İddianame`yi kabul eden hâkim Sedat Karagül yıllar sonra bir gazeteye itirafta bulunuyor; "İBDA-C davası da dahil olmak üzere baskı görmediğim hiçbir dava olmadı" diyor... Baskı gördüğünü açıkça söyleyen bu hâkim, Mirzabeyoğlu`nu öldürmek için Metris Cezaevi`ne düzenlenen ve Noel Baba adı verilen operasyona ve bunu yapanlara, operasyonu yapanlar hakkında hiçbir şey yapmamak suretiyle, destek çıkmıştır" diye konuştu.
 
Bir de Brifing Hadisesi Var
Yargı mensuplarını brifing verilmesini hatırlattığımız Av. Halil Kılıç: "Evet... Av. Doğan Yıldırım`ın mühim ifşaatları oldu... 28 Şubat sürecinde, I. Ordu Komutanlığı`na ait Harbiye Orduevi tesislerinde tertiplenen bir toplantıdan bahsediyor...
Toplantıya dönemin Genelkurmay Başkanı İ. Hakkı Karadayı katılıyor. Noel Baba operasyonunda aktif görev alan ve zamanın DGM`lerine arka kapılardan `nezaket ziyaretlerinde bulunmasının ardından 17 yaşındaki çocuklara idam cezası verilmesine sebep olan I. Ordu`nun o dönem ki başkanı H. Kıvrıkoğlu katılıyor... Balyoz Davası`nın bir numaralı sanığı Çetin Doğan katılıyor... Erol Özkasnak var... " dedi.
 
Değişen Mevzuatın Müslümanlara Sağladığı Bir Fayda Yok
Son zamanlarda Elazığ İhya-der ve Adıyaman örneğinde olduğu tamamen yasal olarak faaliyetlerini sürdüren İslami STK`lara verilen ağır cezalar ve sizin de avukatlığını yaptığınız Şahmerdan Sarı davası var. Bu davalarda da hala Müslüman şahsiyetlere ağır cezalar veriliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Şeklindeki sorumuzu da yanıtlayan Av. Kılıç, "Değişen tüm kurumların ve mevzuatların İslam`a sağladığı hiçbir şey yok. O gün de İslami dernekler, vakıflar terör Örgütü bahanesiyle kapatılıp üyeleri cezalandırılıyordu. Bugün de aynı bahaneyle kapatılıp cezalandırılıyorlar. O gün de cemaatler, cemaat önderleri kurgularla cezaevine atılıyordu, bugün de atılıyor.
 
Birçok Müslüman o dönemde hukuksuz süreçlerin ardından ceza aldı... Birçoğu hala cezaevinde... Hükümet, 28 Şubat`la hesaplaşacağını söyleyerek iktidara geldi... Bu üçüncü dönemi... Ancak hâlâ birçok insan, verilen hukuksuz kararlar yüzünden cezaevinde zulüm görüyor... Hükümet 28 Şubat`la gerçekten hesaplaşmak istiyorsa elini çabuk tutarak yapması gereken ilk şey, o dönemde görülen ve emir-komuta mantığıyla işleyen mahkemelerce verilen kararları herhangi bir talep, kayıt ve şarta bağlı kalmaksızın, re`sen ve yeniden ele almaktır. Ardından mazlum Müslümanların zararlarını tazmin etme yoluna gitmelidir. Ancak o zaman gerçek manada 28 Şubat`la hesaplaşılmış olur. Aksi halde kendileri de 28 Şubat`ın yürütücüleri konumunda olurlar."Dedi.
 
Şefik Mert - İLKHA
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir