• DOLAR 32.357
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.392
  • ...
Antibiyotik kullanımı Batman`da azalmaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Antibiyotik kullanımında Batman`ın ilk 3'ten 8'inci sıraya gerilediğini söyleyen Batman İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bünyamin Sevim, yaptıkları çalışmalar sonucu kentte antibiyotik kullanımda büyük oranda düşüş yaşandığını belirtti.

Batman İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Akılcı İlaç İl Koordinatörü olan Dr. Bünyamin Sevim, kentte antibiyotik kullanımıyla ilgili yaptıkları çalışmaları İLKHA`ya anlattı.

Antibiyotik kullanımıyla ilgili Sağlık Bakanlığının başlatmış olduğu kampanya ile birlikte il genelinde yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini belirten Sevim, çalışmalar sonucunda kısa sürede güzel bir netice elde ettiklerini ifade etti.

Kampanyadan önce halkın yoğun bir şekilde antibiyotik tükettiğini aktaran Sevim, “Dünya Sağlık Örgütü son yıllarda özellikle Türkiye`nin antibiyotik kullanımında çok ileri düzeyde gereksiz yere antibiyotik kullandığını tespit edince Bakanlığımız daha önce yapmış olduğu çalışmalara biraz daha önem verip bu işi daha aktif olarak üstlenme gereği hissetti. Çünkü oranlarımız maalesef can sıkıcı oranlar. Ama bu oranlarla ilgili Bakanlığımızın çok ciddi ve hızlı bir şekilde organize olmasıyla gerçekten yüz güldürücü güzel sonuçlar elde edildi.” dedi.

Hekimlerle birlikte bilinçlendirme çalışmalarıyla antibiyotik kullanımında kısa sürede iyi bir oran yakaladıklarını dile getiren Sevim, “Meslektaşlarımızın hastalardan gördükleri baskı sonucu gereksiz yere antibiyotik yazdığı konusunda bir tespitimiz oldu. Özellikle hastalara dönük yaptığımız faaliyetlerle ilgili hastaların bu konuda bilinçlenmeye başladığını, artık kendilerinin antibiyotik yazılmaması konusunda hatırlatmalarda bulunduklarını sevinerek hatırlattılar. Bunun da oranlarımıza ciddi manada yansıdığını belirtebiliriz.” diye konuştu.

Türkiye ortalamasının daha da altına düşmek için çalışmaları sürdüreceklerini vurgulayan Sevim, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maalesef daha önce Batman olarak Türkiye`de en çok antibiyotik tüketen iller arasında ilk 3`te iken, şu an çok şükür yoğun çabalarımız, Bakanlığımızın büyük organizasyonu ve desteğiyle geçen sene 6`ncı sıradaydık ve bu sene 8`inci olduk. Bizler bir şeyler otaya koyduk, hekim arkadaşlarımızdan da dayanışma içinde destek aldık ve sonucunu elde ettik. Umarım Türkiye ortalamasının altına düşebileceğimiz başarılı bir seviyeye çekeriz.”

“Antibiyotiği yerinde kullanılması gereken bir silah olarak görmek gerekir”

Antibiyotik kullanımı için önemli uyarılarda da bulunan Sevim, son olarak şunları kaydetti: “Akılcı antibiyotik kullanımı, gerçekten ihtiyaç olduğunda antibiyotiği kullanmamız gerektiğini ama ihtiyaç olmadığında da zararlı olduğunu bilmemiz gerekir. Antibiyotiği çok değerli, ama yerinde kullanılması gereken bir silah olarak görmemiz lazım. Yani gerektiğinde gerçekten hayat kurtarıcı ama gerekmediğinde de gerçekten zarar verici bir şey olarak görmemiz gerekiyor. Antibiyotik için hastalar lütfen doktorlara baskı yapmasın. Çünkü baskı yapmaları hekimi zor durumda bırakmakta ve hastanın kendisine zarar olarak, hatta nesiller boyunca antibiyotiğin etkisini kaybetmesiyle sonuçlanan nesillere etki eden bir zararla sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla hastalarımızın hekim arkadaşlarımızla birlikte işbirliği içinde olmalarını istiyoruz.”

Elden antibiyotik satışı yasak

Antibiyotik kullanımında büyük bir düşüşün yaşandığına dikkat çeken eczacı Kerem Edemci ise “Akılcı ilaç kullanımında epey mesafe kat etmiş bulunmaktayız. Bize daha önce gelen 10 reçeteden 8 ya da 9`unda antibiyotik kullanımı mevcut iken, şu an bu oran 2 veya 3`lere düşmüştür. Bu anlamda büyük bir başarı sağlamış bulunmaktayız. Çalışmalarımızı Sağlık İl Müdürlüğümüzle beraber devam ettireceğiz. Elden antibiyotik satışımız yasaktır. Vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Hastalarımızı doktorlara yönlendiriyoruz, endikasyon varsa zaten doktorlarımız gerek gördüğü zaman antibiyotiğini yazıyor, ama endikasyon yoksa reçetelerimize antibiyotik yazılmıyor.” ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir