• DOLAR 32.531
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2435.09
  • ...
Zeynel Bey Türbesi yeni yerine yerleştiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınma işlemleri başarıyla sonuçlanmıştı.

Taşınma işlemi başarıyla gerçekleştirilen Zeynel Bey Türbesi, Türkiye'de bütünsel olarak taşınan ilk tarihi eser olma özelliğine sahip olurken, bu tarihi yapı yarın yeni yerine yerleştirilerek taşınma süreci sona erdirilecek.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonundaki programa Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Bakan Avcı ve Eroğlu, programda video konferans ile Hasankeyf`e bağlanarak, Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine yerleştirileceği bildirildi.

Taşıma işlemi yaklaşık 16 milyon TL'ye mal olan projede özel platforma bindirilen türbenin taşınması 360 derece dönebilen tekerlekli yaylı sistemle gerçekleştirildi. Bin 150 ton ağırlığındaki türbe, özel yapılan yolda 2 kilometre boyunca yaklaşık 5 saat boyunca taşındı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir