• DOLAR 32.602
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2498.204
  • ...
Diyarbakır`da "Girişim ve İş Dünyası Konseyi" toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da 12-13 Mayıs 2017 "39. TÜRKONFED Girişim ve İş Dünyası Konsey" toplantısı düzenlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti ve CHP milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İş adamları ve yatırımcıların katıldığı program Türkiye ekonomisi ve iş adamlarına yönelik slayt ile başladı.

Programda bölgenin ekonomik, sosyal, siyasal ve ticari alandaki eksiklikleri ve bu eksiklerin giderilmesi noktasında yapılabilecek çalışmalara dikkat çekilirken, bölgenin kalkınmasında rol oynayacak projelere de değinildi.

Programda açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy , "Diyarbakır`a geldiğiniz için teşekkür ederim. Diyarbakır 33 medeniyeti içinde barındıran, tarım, ticaret ve turizm şehridir. Son zamanlarda aksaklıklar yaşandı. Hassasiyetle çalışmalarımızı yürüttük. Karamsarlığa kendimizi kaptırmayacağız. Herkesin üzerine düşen sorumluluklar var. Türkiye devleti, Diyarbakır`ı önemsiyor.  Diyarbakır`a bu yüzden 26 milyar TL yatırım yapıldı. Sadece bir proje, Silvan projesi GAP`ın önemli projesi 2 milyon dekardan fazla araziyi sulayacak.” dedi.

Cazibe Merkezleri projesi kapsamında en fazla Diyarbakır`a müracaat edildiğine dikkat çeken Aksoy, “İşsizlik sorunlarımız var ancak tekstil organize sanayi sayesinde kent daha iyi bir yere gelecek. Yeni arsa üretme arayışına girdik. Yeni bir OSB`yi Diyarbakır`a kazandırmaya çalışıyoruz.  Diyarbakır hava, kara ve demir yolu bakımından önemli bir yere sahip. Diyarbakır`ı lojistik bir kent yapma çalışmalarımız devam ediyor. Diyarbakır`ın en büyük sorunu algı sorunudur. Diyarbakır`a yönelik bir ön yargı var. Ancak gerçekte Diyarbakır`ın diğer şehirlerden bir farkı yoktur.” şeklinde konuştu.

Toplantıda bir konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Başkanı Erol Bilecik, "Türkiye için toplumsal özgürlük ve dayanışmanın zamanıdır. Hukuk ve özgürlükler toplumu olmak elzemdir. 15 Temmuz darbe girişiminin zorunlu kıldığı OHAL şartlarının sona ermesi arzu ediyoruz. Yargı erkinin bağımsız olması da önemlidir. Adil yargı, iletişim özgürlüğü ve medya özgürlüğünü de önemsiyoruz. Suriye`deki savaştan ülkemiz fevkalade etkilendi.  Ülkemize büyük bir göç yaşandı. Uygun politikalar ile bu sorunları lehimize çevirmeliyiz." diye konuştu.

25 federasyonu bünyesinde barındıran TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye'nin ekonomik refahı, gelir adaletsizliğin kalkması ve ekonominin büyümesine katku sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Kadooğlu “Bölgenin normalleşmesi Diyarbakır başta olmak üzere bölgede ekonomik gelişmenin sağlanması ülkeyi olumlu yönde etkileyecektir. Ekonomiye odaklanma zamanı gelmiştir. Bu ülkede ne olursa olsun yine beraber yaşayacağız. Artık iş dünyası olarak hayatın normal akışını özlüyoruz. Yakın çevremizde yaşanan tehlikeleri yeni siyasi anlayışlar ile önleyeceğiz. Bu noktada adaletin mülkün temeli olduğunu unutmamak gerekir. Kalkınma hamlesini Diyarbakır`dan başlatmak çok anlamlı olacaktır. Yaşanan çatışmalar nedeniyle 20 bin insan kenti terk etti. Türkiye`nin yaşadığı sıkıntılardan biri de iç götür. Ekmeği dengeli dağıtmadığımız için 300 bin insan iç göç etti. Bu 300 kişinin maliyeti 70 trilyondur.” açıklamalarında bulundu. (M. Sıddık Bilge, Emrah Deniz – İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir