• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
SİLAHLAR ABD`DEN UÇAKLAR İNCİRLİK`TEN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi / Doğruhaber

ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonu öncesi YPG`ye silah yardımı yapılmasını onayladı. YPG'ye gönderilecek silahlar arasında ağır makinalı tüfekler ve zırhlı araçlar da var.

Amerikalı yetkili tarafından duyurulan karar, daha sonra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından da doğrulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın ABD`ye yapacağı ziyaret öncesi alınan bu karar, doğuracağı sıkıntıların yanında ayrıca bir nezaketsizlik olarak da değerlendirildi. ABD`nin özellikle Türkiye`nin hassasiyetlerini göz ardı ederek aldığı bu kararın sonucunda orta ve uzun vadede bütün bölgedeki tarafların zarar göreceği düşünülüyor. PKK uzantısı PYD`ye yapılacak silah yardımının sonuçları tartışılırken bölge istikrarına zarar veren ve ABD`nin bir karakolu niteliğinde olan İncirlik Üssü`ne dikkatler çekildi. Yapılan değerlendirmelerde ‘Silahlar ABD`den, uçaklar İncirlikten geliyor` denilerek, tepki verilmesi gereken başka yerlerin de olduğu ifade ediliyor.

ABD GÜVENCE VERDİ!

Bölgenin tam bir fitne topuna dönüşmesi için her gün yeni kararlar alan ABD, alay edercesine bölge unsurlarını teselli etmekten de geri durmuyor. Türkiye`nin hassasiyetlerine dikkat ettiklerini ifade eden Pentagon Sözcüsü Dana White, açıklamasında, "Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetine ve halkına şu konularda güvence vermek isteriz: ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önüne geçme taahhüdünde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

UNUTMAYIN! SADDAM`A DA ‘MÜTTEFİKİZ` DEMİŞLERDİ

White`nin ‘müttefikiz` vurgusu akıllara Saddam Hüseyin ile ABD`nin ittifakını getirdi. Saddam ABD ile olan ittifakına güvenerek önce İran`a savaş açmış sonrasında Kuveyt`i işgal etmeye yeltenmişti. Ne var ki bir müddet sonra müttefiki sandığı ABD`nin saldırılarına ve ambargolarına maruz kalmış, en son müttefikinin hazırlattığı sahte bir mahkeme safhası neticesinde idam edilmişti. Saddam örneği, ABD`nin Ortadoğu`da hiç kimse ile müttefik olmadığını, çıkarlarının bittiği yerde ittifakının da bittiğinin delili olarak değerlendiriliyor.

"VERİLECEK SİLAHLARIN BİR KISMI ZATEN BÖLGEDE"

Türkiye`nin şiddetli tepki gösterdiği PYD`ye silah verilmesi konusunda bir açıklama da ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay John Dorrian`dan geldi. "Verilecek silahların bir kısmı zaten bölgede ve bir kısmının çok hızlı şekilde dağıtımına başlanmış bile olabilir” diyen Dorrian, PYD`ye anti-tank silahların da verilebileceğini ifade etti.

SİLAHLAR ABD`DEN UÇAKLAR İNCİRLİKTEN

Dorrian açıklamasındaki, ‘Biz zaten PYD`ye silah veriyorduk. Şu an bu iş sadece resmileşti` anlamına gelen itiraflar, PYD-ABD ilişkilerinin hâlihazırdaki durumunu gözler önüne sererken, Türkiye`de de gözler İncirlik`e kilitlenmiş durumda.

1954 yılından beri ABD`nin kullanımında olan; Irak ve Suriye`de sivillerin katledilmesinde de kullanılan İncirlik`in kapatılması gerektiği kamuoyu ve uzmanların ortak beklentisi.

‘ABD`nin silah yardımının eleştirilmesi son derece normal, zira Türkiye ciddi bir beka sorunu ile karşı karşıya` diyen uzmanlar ABD`nin Suriye planları ile Türkiye`nin Suriye politikasının ciddi derecede karşıtlık barındırdığını ve ABD`nin uzun vadede sıradaki hedef ülke olarak Türkiye`yi seçtiğini belirterek, İncirlik`in kesinlikle kapatılması gerektiği konusunda neredeyse hemfikir. Yarın İncirlikten kalkan uçakların PYD`ye silah yardımında bulunmayacağının bir garantisi yok, diyen uzmanlar, İncirlik açık iken ve ABD buradan Ortadoğu`yu dizayn ederken sadece PYD`ye verilen silahları eleştirmek sağlıklı durmuyor. İncirlik derhal kapatılmalı` şeklinde olayı değerlendiriyor.

15 TEMMUZU MÜTTEFİKİMİZ! YAPTI. UNUTTUK MU?

Türkiye`de bir kısım medya ve yazar-çizerler, ABD-PYD ilişkisini yerden yere vururken, Türkiye ile ABD`nin birlikte olması gerektiği konusunda gündem oluşturmaya çalışmakta, ABD`nin PYD`yi devre dışı bırakarak bölgede her ne hesabı varsa Türkiye ile yapmasını savunmaktalar. Bu söylem ve bakış da sorunlu bir bakış olarak hesaplanıyor. Zira bölgedeki kaosun belki de ana müsebbibi olan ABD ile ittifak asla çözüm olarak görülmüyor. Çünkü onlarca yıl ABD ile müttefik olan Türkiye`nin, 15 Temmuz`da ABD güdümlü bir darbenin hedefi olduğu şeklinde değerlendiriliyor.

 

.

Bu haberler de ilginizi çekebilir