• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
Kamuran Yüksek`e verilen hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıklarken, Yüksek'in, örgütten aldığı talimatlarla siyasi faaliyet görüntüsü altında eylemlerde bulunduğu belirtildi.

Mahkemenin 102 sayfalık gerekçeli kararında Yüksek'in PKK yapılanmasında yer aldığı, DTK yapılanması içerisinde üst düzey yönetici konumunda olduğu, örgütün basın sözcüsü gibi hareket ettiği ve demokratik özerklik hakkındaki açıklamalarına yer verildi.

Yüksek'in, PKK'nin üst düzey örgüt mensuplarından talimat aldığı belirtilirken, Abdullah Öcalan ve örgüt adına kırsal/şehir yapılanmasında silahlı olarak faaliyet yürüten örgüt mensuplarını överek sahiplendiği, ayaklanma çağrılarında bulunduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:

"Terör örgütüne müzahir yayın organları ve internet siteleri aracılığıyla yaptığı açıklamalarında, bölge halkının sorunlarıyla il, ilçe yönetimlerinin ve belediyelerin daha aktif olarak ilgilenmesi ve sorunlarının çözüme ulaşması gerektiğini bildirmiştir. Açıklamalarla 'direniş ve özerklik' çağrılarında bulunmuştur. Konuşmalarda 'güvenlik kuvvetlerinin bölgede sürekli olarak sivil insanları katlettiği' şeklinde asılsız iddialarda bulunarak operasyonlarda ölen ve yakalanan teröristleri sahiplenmiştir. Açıklamalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı halkı kin ve nefretle kışkırtmıştır. Bölge halkına 'özyönetim, çukur, sivil ayaklanma, sivil halkın katledildiği' gibi konular ile terör örgütüne yakın veya örgüte müzahir yayın organlarını kullanarak halkı güvenlik kuvvetlerine karşı direnmeye çağırdığı ve sivil ayaklanma çağrılarında bulunduğu değerlendirilmiştir."

Mahkemenin gerekçeli kararında Yüksek'in, PKK'nin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini öven, meşrulaştıran ve bu yöntemlere halkı ayaklanmaya teşvik eden aleni açıklamalarda bulunduğu belirtilirken, şunlar kaydedildi:

"Sanık siyasi faaliyet görüntüsü altında örgüt adına iş ve eylemlerde bulunmuştur. Sanığın örgüt içerisindeki pozisyonu bir kısım etkinlik ve protesto gösterilerinde toplanan müzahir kitlenin eylemlere katılmasını organize etme, sağlama ve grubu yönlendirme, bu kitlelere yönelik eylem çağrısı ve örgüt propagandası içeren konuşmalar yapma şeklindeki çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk gösteren eylem ve faaliyetlerinin silahlı terör örgütü üyeliği boyutuna ulaştırmıştır. Sanık tarafından gerçekleştirilen geniş halk kitlelerine ulaşan konuşmaların aynı şekilde örgüt talimatları doğrultusunda organize edilmiştir. Sanığın güvenlik güçleri tarafından PKK/KCK silahlı terör örgütü mensuplarına yönelik gerçekleştirilen operasyonlara karşı direniş kapsamında birçok kez yapmış olduğu basın açıklaması ve aleni konuşmalarında, kanunsuz gösteri ve yürüyüş çağrısı yapmış olduğu, terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini öven, meşrulaştıran ve bu yöntemlere direnişe çağrı yaparak teşvik eden aleni açıklamalarda bulunduğu sabittir."

Kararda, PKK'nin bugüne kadar vermiş olduğu zararın boyutu gözetilerek Yüksek'e terör örgütüne üye olmak suçundan alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle ceza verildiği anımsatıldı. (Mustafa Kaynak - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir