• DOLAR 32.587
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2492.754
  • ...
"Suriyelilere herkesin elbirliğiyle sahip çıkması gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye tarafından yürütülen, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ‘Suriye Krizinin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Etkilerinin Azaltılması Projesi`nce düzenlenen ‘İş ve İstihdam Forumu`nda Suriyeliler ve ev sahibi toplulukların geleceği tartışıldı.

Kamu ve özel sektörden, uluslararası kuruluşlara, sivil toplum kuruluşları, girişimciler, iş ve istihdam dünyasının birçok aktörü Gaziantep`te 2 gün sürecek olan “İş ve İstihdam Forumu”nda bir araya geldi.

Gaziantep Sanayi Odası Meslek Eğitim Merkezi`nde düzenlenen toplantıya, Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi, Avrupa Birliği Birliği Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı ve Elçi Müsteşarı Simona Gatti, GSO Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile Suriyeli iş adamları katıldı.

Toplantıda, Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar için işgücü piyasasının hem arz, hem de talep yönü ele alınarak, geçim kaynağı ve istihdam fırsatlarının geliştirilmesi hedefinin hayata geçirilmesi ele alındı.

Suriye`de yaklaşık 7 yıldır süren iç savaştan en fazla etkilenen ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu ifade eden GSO Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Türkiye`nin bu konuda tüm dünyaya örnek olacak bir performans ve duruş sergilediğini, insani açıdan çok önemli bir görevi ifa ettiğini söyledi.

Suriyeli mültecilere herkesin elbirliğiyle sahip çıkması gerektiğini belirten Konukoğlu, “GSO Mesleki Eğitim Merkezinde hem kendi vatandaşlarımıza hem de Suriyelilere mesleki eğitim verilecek, iş sahibi olacaklar.”dedi.

Suriyelilerin daha yoğun olarak yaşadığı illerin başında ekonomik potansiyeli yüksek olan Gaziantep`in geldiğini belirten Konukoğlu, kardeşlik ve medeniyetler şehri Gaziantep`in Suriyeli misafirleriyle aşını, işini ve ekmeğini paylaştığını kaydetti.

Konukoğlu, “Biz isteriz ki Suriyeliler kendi şehrinde, kendi ülkesinde barınabilsin, çalışabilsin ve orada yaşamını sürdürebilsin. Ama maalesef hiçbir şey bizim arzuladığımız gibi olmuyor. Bugün Türkiye`de 3 milyon Suriyeli var. Dünyada ise 5 milyon Suriyeli civarında kendi yurdundan, evinden, topraklarından koparılarak kendi ülkeleri dışına mülteci olarak gönderildiler.”ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin Suriyeli mültecilere karşı olan tutumlarını eleştiren Konukoğlu, Suriyeliler sorununun sadece Türkiye`nin ve Gaziantep`in olmadığını tüm dünyanın sorunu olduğunu vurguladı.

Mülteci sorunun, tüm dünyanın sorunu olduğunun altını çizen Konukoğlu, “Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler fonlarından acaba vize ne kadar gönderdiler. Benim bildiğim 500 milyon doların altında bir rakam. Bu doğru bir şey değil. Burayı yaşamayan Avrupa`da ve dünyanın diğer ucundaki birçok insan buradaki olayın ne olduğunun farkında değil. Bizler bu farkındalığı maalesef anlatamıyoruz. En büyük eksikliğimiz burada. Suriyeliler sorunu sadece Gaziantep, ülkemizin sorunu değil. Bu dünyanın sorunu. Bu insanlara sahip çıkmak dünyanın mecbur olduğu bir konu, gönüllü bir durum da değil. Biz inşallah burada Suriyeli kardeşlerimize elimizden gelen desteği vereceğiz. Keşke imkanımız olsa daha fazlasını versek. Bizler bu anlamda bu projeyi destekleyeceğiz.”şeklinde konuştu.

Ortadoğu bölgesindeki gelişmelere ve mazlum insanların yaşadığı zorluklara dikkati çeken Konukoğlu, dünyadaki çatışmaların artık son bulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise, Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların kapasitesini geliştirmek amacıyla başlatılan bu hizmetlerle istihdamı arttırmak üzere faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi de konuşmasında, Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların yaşamlarını kısa vadede değil uzun vadeli bir perspektifle iyileştirmek üzere çalışmalarını, projelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Avrupa Birliği Birliği Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı ve Elçi Müsteşarı Simona Gatti de, birlikte yapılabilecek çok şeyin olduğunu her şeyin fikirlerle ve işbirlikleri ile başladığını dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri eğitim merkezinde yer alan sınıfları, stantları gezdiler.

İki gün boyunca devam edecek olan “İş ve İstihdam Forumu”nda, çeşitli panel, oturum ve çalıştayları içeren iş bağlantıları kurma platformu, iş arayanlar için oturumlar, işverenler ve girişimciler için bazı oturumlar ile genel oturumlar olmak üzere dört farklı bileşen ele alınacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir