• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...
`Şehid Olmak İçin Şehidler Gibi Yaşamak Gerekir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der) Van Şubesi tarafından şehadet ayı münasebetiyle düzenlenen "Şehitlik ve Şehadet" konulu bir etkinlik düzenlendi.
 
Programda konuşan araştırmacı Levent Dalgın, Şubat ayında çok değerli şahsiyetlerin şehit olduğunu hatırlatarak, "Şubat ayında 40 bin kişi olan Hama şehitleri, İsklipli Atıf Hoca, Hasan El Benna, Malcolm X, El Halil Camii Şehitleri, Seyid Şehid Abbas Musavi, Şeyh Ragıp Harb, Metin Yüksel şehit olmuşlardır ki, bu gün Metin Yüksel`in şehadet yıldönümüdür. 1979 yılında Fatih Camiinde şehit edilmişti. Molla Gıyaseddin Barlak, Zeki Atak, Nesim, Halil, Ömer, Şeyhmus Durgun gibi birçok ender şahsiyetlerin bu ayda şehid olduklarına şahitlik ediyoruz" dedi.
 
"Amerika`nın Katlettiği Zenci Sayısı Kendi Nüfuslarından Fazlaydı"
Şehid olmak için şehidler gibi yaşanması gerektiğine vurgu yapan Dalgın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şehitlerin hayatlarına baktığımızda şehid olmadan önce bile şehidler gibi yaşadıklarına şahit oluyoruz. İşte bu şehidlerden biri Malcolm X`tir. Kendisi siyah zenci biri olan Şehid Malcolm, Amerika`da yaşayan Afrikalı bir zenci daha doğrusu Afrika`dan göç ettirilmiş Müslüman bir şehiddir. Malcolm Müslüman olmadan önce yaşadığı yer olan Amerika`da müthiş bir ırkçılık söz konusudur Amerika`nın katlettiği zenci sayısı ise kendi nüfuslarından fazladır. Afrika`da öldürmedikleri insanları çalıştırmak için Amerika`ya götürüyorlardı. İşte Malcolm bunlardan biridir. Malcolm X abisi sayesinde İslam davası ile tanışmıştır. Malcolm X zindandan kurtulduktan sonra bir teşkilat kuruyor. Ve bu teşkilattan bir bayanla evleniyor" diye konuştu.
 
"Ve Malcolm hacca gidiyor… Burada beyaz insanlarla oturduğunu ve onlarla yemek yediğini söyleyerek çok şaşırdığını aktarmıştır. Amerika`ya bu düşüncelerle dönüyor. Ve gittiği her yerde İslam`ın ırkçılığı ret ettiğini anlatıyor" diyerek Şehid Malcolm X`in hayatından kesitler aktaran Dalgın, Malcolm`un şehadetini ise şu cümlelerle anlattı: "Faaliyetleriyle Amerika`yı korkutmaya başlayan Malcolm, bir konferansta FBI tarafından 16 kurşun darbesiyle şehid ediliyor. 21 Şubat 1965 günü yani iki gün önce onun şahadetinin yıl dönümüydü."
(Murat Dalgın - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir