• DOLAR 32.593
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2497.626
  • ...
"Fiziksel aktiviteler yaşamın bir parçası haline getirilmelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından "10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et Günü" dolayısıyla açıklama yaptı.

Fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, "Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında 4'üncü sırada yer almaktadır (ölümlerin yüzde 6'sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir." denildi.

Fiziksel aktivitelerin yapılması gerektiğinin bildirildiği açıklamada, "Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. Bir ile 4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler içinse günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir. Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek ve benzeri orta şiddetli aktivite örnekleridir. Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz (tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek ve benzeri)." ifadeleri kullanıldı.

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmenin sağlıklı bir yaşamın ilk adımı olduğunun kaydedildiği açıklamada, şöyle denildi: "Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'nın ön sonuçlarına göre, ülkemizde bireylerin yüzde 71,9'u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın bile yüzde 58,4'ü düzenli olarak (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma ve benzeri gerekçelerle hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir."

Bu kapsamda 10 Mayıs'ta Türkiye genelinde fiziksel aktivitenin yararlarını anlatan "Sağlık için Hareket Et Günü" sloganlı etkinlikler düzenleneceği belirtildi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir