• DOLAR 32.379
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.646
  • ...
AFAZİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FİZYOTERAPİST SÜMEYRA ÇİFTÇİ / DOĞRUHABER

Afazi, konuşma yeteneğini bozarak iletişim bozukluğuna yol açan bir durumdur. Afazi sözlü ve yazılı ifade kabiliyetini bozar.

·Genellikle bir inme(felç) veya kafa travması sonrası aniden ortaya çıkar.

·Aynı zamanda yavaş büyüyen bir beyin tümörü

·Beyin hücrelerinin yapısını bozan bir hastalıktan dolayı da Afazi durumu gelişebilir.

Bozukluğun derecesi genellikle beyin hasarının yerine ve şiddetine bağlı olmaktadır.
Altta yatan neden tedavi edildikten sonra afazi için uygulanacak birincil tedavi, yeniden öğrenme, dil becerilerinin geliştirilmesi ve alternatif ya da tamamlayıcı iletişim yöntemlerinin kullanılması olacaktır. Tedavi süreçlerinde yeterli iletişim sağlanabilmesi için aile bireylerinden de sık sık yararlanılır.

Afazi bir felç ya da beyin tümörü gibi başka bir durumun işaretçisidir. Afazi olan bir kişi:

·Kısa veya eksik cümlelerle konuşur,

· Anlamı olmayan cümlelerle konuşur, 

·İnsanların konuşmalarını anlayamaz,

·Yazarken de anlamı olmayan cümleler yazar.

Ortaya çıkan sorunların şiddeti ve kapsamı beynin hasar gören ve etkilenen alanının boyutuna ve yerine bağlıdır. Bazı insanlar başkalarının konuşmalarını oldukça iyi anlar fakat konuşurken kelime bulmakta zorlanır. Bazıları ise okuduklarını anlar ama konuşamadıkları için anlaşılmazlar. Beyin hasarı hafif olan kişilerde tedaviye ihtiyaç olmadan dil becerileri geri kazanılabilir. Dil becerilerini rehabilite etmek ve iletişim deneyimlerini tamamlamak için terapiler faydalı olacaktır. Bunun için dil terapisi eğitimi almış bir fizyoterapist ya da dil terapistinden yardım almak gerekir. Dil becerilerinin kurtarılması genellikle yavaş ilerleyen bir süreçtir. Çoğu insanda önemli ilerlemeler yaşanmakta hatta az bir oranında yaralanma öncesi iletişim düzeyi bile yeniden yakalanabilmektedir. Terapinin istenen seviyede ilerleyebilmeli için aile ve arkadaş çevresi de en az alınan tedavi kadar önemli bir yere sahiptir.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir