• DOLAR 32.366
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2325.172
  • ...
Diyarbakır`da `Turizm Sektör Buluşması` gerçekleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Valiliğinin koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü, turizm şirketleri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı program çerçevesinde GAP ve kültür turları düzenleyen Türkiye'nin önde gelen tur şirketlerinin yetkilileri ile TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleri Turizm Sektör Buluşması'na katıldı.

Programa Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Milletvekili Ebubekir Bal, Diyarbakır Başsavcısı Kamil Erkut Güre, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, acente yetkilileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Aksoy, Diyarbakır'ın tarihi birikimi ve doğal zenginliğiyle Türkiye'nin önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Aksoy, "Böylesine önemli bir kentin tarihi değerlerini, doğal güzelliklerini ortaya koymak, kamuoyuyla paylaşmak, Türkiye ve dünyaya anlatma adına önemli bir toplantıyı bugün gerçekleştirmiş oluyoruz. Sur içerisinde yaşanan son terör olaylarında tarihi eserlerin korunması ve ihyası konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Genel Müdürlüğümüz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordineli bir çalışmayla önemli faaliyetler ortaya kondu. Tahrip olan eserlerin onarımı hızlı bir şekilde devam ediyor. Diyarbakır'da kültürel eserlerin koruması ve turizme kazandırılması konusunda son 10 yılda yaklaşık 100 milyona yakın harcama ile farklı noktalarda önemli çalışmalar geliştirildi." dedi.

Diyarbakır'ın, gerek konaklama gerekse kongre yapılacak yer açısından iyi bir potansiyele sahip olduğunu belirten Aksoy, "Önümüzdeki dönemde seyahat acentelerinden istirhamımız Diyarbakır'ı gündeminize alın. Diyarbakır'da 6-7 Ekim olaylarında tahrip edilen yerlerden birisi de Ziya Gökalp Müzesi. Yakıldı, yıkıldı. Sonrasında o dönem basına ve kamuoyuna yansıyınca Başaran Bey 'Biz bu müzenin onarımına talibiz.' dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın koordinasyonuyla gerçekleştirildi ve TÜRSAB 1,9 milyon TL harcamayla gerçekleştirdi." ifadelerini kullandı.

Daha sonra bir konuşma yapan TÜRSAB Başkanı Ulusoy ise "Bugün burada size çok büyük görevler düşüyor. Vandalizm'in getirdiği yıkımlar, geleneği, örfleri, adetleri, sanatımızı gecikmelere uğratmıştır. O taşların dili olsa konuşur. Burası bir marke kenttir, moda kent değildir. Moda kent olmaz. Dubai değil burası. 10 bin yıllık tarihi var." şeklinde konuştu.

"Şimdi Diyarbakır'a gitme zamanıdır ve Diyarbakır önemli bir kenttir." diyen Ulusoy, "Eğer huzur, barış, ekmek varsa orada kavga yoktur. Dağda bayırda gezenleri engelleyecek olan bizleriz. Ne olursa olsun destekleyin, programınızı koyun. Bu toprakların bize ihtiyacı var. Biz elimizden geleni yapmak arzusundayız." ifadelerine yer verdi.

Toplantının ardından kentte iki gündür süren buluşmanın değerlendirilmesi konusunda yapılan basın toplantısında konuşan Vali Aksoy, bu organizasyonun kentin turizm potansiyelini yeniden paylaşma ve Diyarbakır'ın bundan daha fazla pay almasını sağlamak için gerçekleştirildiğini belirtti.

Diyarbakır'da gelecekte yeni organizasyonlar gerçekleştirilmesi için taleplerini dile getirdiklerini belirten Aksoy, "Diyarbakır Türkiye'nin önemli bir şehri ve önemli kültürel değerlere sahip bir kent. Uluslararası havalimanı ve otelleriyle önemli alt yapıya sahip bir kent. Diyarbakır'ın turizmden daha fazla pay alması adına bu tanıtımı gerçekleştirerek kentle ilgili ön yargının ortadan kalkması ve Diyarbakır'ın Türkiye'nin diğer şehirleri gibi güvenli bir şehir olduğunun herkes tarafından bilinmesini arzu ettik. Bu çalışmamızın Diyarbakır'da turizmi daha farklı bir noktaya taşımasını diliyorum." dedi.

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "Diyarbakır ne kadar güvenliyse İstanbul o kadar güvenli. Diyarbakır ne kadar güvenliyse Trabzon o kadar güvenlidir. Biz arkadaşlarımızla bunu yerinde gördük. Bu çalıştayın hem Diyarbakır hem bölge için olumlu geçeceğine inanıyorum. Diyarbakır moda değildir. Moda bugün var yarın yok. Diyarbakır marka bir kenttir. Bu markasının üzerindeki tozu almaya çalışıyoruz. Arkadaşlar tur programlarına Diyarbakır'ı koyacaklar. Bu ülkenin güzelliklerini beraber yaşatmayı, beraber paylaşmayı, beraber kucaklaşmayı bir kez daha yaşayacağız." dedi.

Kentte kültür varlıklarını, gastronomiyi, gezmeyi, eğlenmeyi, yürüyüş mekânlarını hep birlikte gördüklerini anlatan Ulusoy, son olarak şunları söyledi:

"İnanıyorum ki Diyarbakır'ın 1980'li yıllarında yaşamış olduğu o güzellikleri tekrar hep birlikte yaşayacak ve yaşatacağız. 81 vilayetimizden Diyarbakır'a turları, Diyarbakır'dan da diğer vilayetlerimize kucaklaşma turlarını başlatacağız. Ramazandan sonra ilk turumuzu Rize'den Diyarbakır'a, Diyarbakır'dan da Rize'ye başlatıyoruz. Diyarbakır'dan Trabzon'a, Trabzon'dan Diyarbakır'a kucaklaşma turlarına başlayacağız. Beraber yaşıyoruz, beraber paylaşacağız. Bu şehirde hayat var. Akşam müziği, yöresel yemekleri, rahatlığıyla bambaşka bir Diyarbakır  gördük. Vatandaşlarımıza da sesleniyorum. Şimdi Diyarbakır'a gitme zamanı. Lütfen valizlerinizi hazırlayın, otellerimiz çok güzel, restoranlar, tava-ciğerler, yiyecekler çok güzel. Herkesi Diyarbakır'a bekliyorum. Diyarbakır gezilecek, yaşanılacak, gezildikten sonra anlatılacak bir kent."

Son olarak Ulusoy, Vali Aksoy ile anlaştıklarını ve 2018'de düzenlenecek İnanç Sempozyumu'nu Diyarbakır'da yapacaklarını sözlerine ekledi. (Emrah Deniz-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir