• DOLAR 32.501
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2488.128
  • ...
Diyarbakır`da elektrik kesintilerine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Emek Caddesi'nde birçok bina sakini, elektriği kestirildiği için sokağa döküldü. Mahalleli ve esnaf, Dicle EDAŞ'ın, değiştirilmesi gereken pano karşılığında kendilerinden 72 bin TL istediğini aksi halde elektriklerini iade etmeyeceklerini söylediğini belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Edinilen bilgilere göre, başta Bağlar ilçesi olmak üzere birçok yerde binaların elektrik panolarını değiştirme kararı alan Dicle EDAŞ, değiştirilen panolardan geçmişe dönük yüksek meblağlı borçları da faturaya yansıtıyor. Durum böyle olunca birçok bina sakini panolarının değiştirilmesini istemiyor. Dicle EDAŞ ise gece saatlerinde trafolardan sigortaları söküp, elektrikleri kesince mahalle sakinleri karanlıkta kaldı.

Dicle EDAŞ'ın gece saatlerinde gezerek gelişigüzel elektrikleri kestiğini savunan mahalle sakinlerinden Ahmet Ekinci, halkın elektriksiz bırakıldığını dile getirdi.

72 bin TL'lik cezanın bütün binaya kesildiğini söyleyen Ekinci, kaçak kullanmayanların elektriklerinin kesilmesi suretiyle cezalandırılmasının kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

Halkın haksız yere elektriksiz bırakıldığını ileri süren Ekinci, "Elektrikleri bırakmalarını istediğimizde yetkilerinin olmadığını söylüyorlar. Elektrikleri kesmeye yetkiniz var da bırakmaya mı yok? DEDAŞ, panoların değişmesi gerektiğini söylüyor. Değiştirsin ama 72 milyar istiyor. Kaçağımız varsa gel tespit et, cezanı kes ancak kaçağımız olmadığı halde biz neden ödeyelim? Benim için 'Sesini çıkarmasın, onun parasını vereceğim.' diyorlar. Ben 32 kişiye kefil olmuşum. Bize 'Ceza gelmeyecek, izin verdik.' dediler. Saatler değişti, hepsine ceza yazdılar. Bu insanların çoğu kiracıdır, fakir fukaradır, ödeyemiyor. Sen nasıl bana böyle bir teklif gönderiyorsun? Elliye yakın binanın elektriği kesildi." dedi.

Bütün mahalle sakinlerinin mağdur olduğunu belirten Mehmet Özman, Dicle EDAŞ'ın gece saatlerinde elektrikleri kestiğini söyledi.

Trafodaki sigortaların sökülerek halkın mağdur edildiğini dile getiren Özman, şunları söyledi: "DEDAŞ resmen korsancılık yapmış. Sadece bir binada bir pano değiştirilmedi diye tüm binanın elektriğini kesiyorlar. Belki adam değiştirmiyor. Zorla kimsenin panosunu değiştiremezsin. Bu hangi kanunda var? Hem değiştiriyorlar hem de geriye dönük ceza kesiyorlar. Burada yaşayan insan gariban, fakirdir. Her birisine 4 bin TL'ye varan ceza kestiler, insanları mağdur ettiler. İnsanlar evine zorla ekmek götürebiliyor."

Sabahtan beri elektriklerinin olmadığını belirten Özman, kepenklerin kapalı olduğunu, iş yerlerinin açılmadığını dile getirerek, "Hangi memlekette, hangi dünyada yaşıyoruz? Böyle sorumsuzluk olamaz. Yetkililer DEDAŞ'tan nasıl hesap sormuyor? Bunlar kendi kafalarına göre insanların elektriğini kesiyor. Bu suç değil mi? İnsanların tepkileri budur. Bu garibanların hiçbirinin elektriği yok. Şu an millet sesini çıkarmıyor." şeklinde konuştu.

"Suç duyurusunda bulunacağız"

Dicle EDAŞ hakkında suç duyurusunda bulunacakları bilgisini veren Özman, "Esnafın çoğu sanıyor ki sorun elektrik arızasıdır. Kimsenin kesintinin keyfi olduğundan haberi yok. Bunlar millete keyfi uygulama yapıyor. Benim elektriğimi bir dakika kesmelerine bile hakları yok. Ben kaçak yapıyorsam gel tespit et ve cezanı kes. Benim yerime başka kişi niye cezamı çeksin? Bunlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Tüm mahalle sakinleri toplanacağız. Savcılığa gidip, suç duyurusunda bulunacağız. Mesele garibanların parasını almaktır." ifadelerini kullandı.

"Elektrik sorununun çözülmesini istiyoruz"

Habib Simpil ve Cahit Altun isimli esnaf ise "DEDAŞ'ın kimseyi sömürmeye hakkı yoktur. Müşterimize soğuk içecek veremiyoruz, müşterimiz başka bir yere gidiyor. Ben esnaf olarak bu elektrik işini kınıyorum. Kepenklerimiz kalkmıyor ve iş yapamıyoruz. Sabah rızkımız kaçıyor. Bundan dolayı bu elektrik sorununun çözülmesini istiyoruz." dedi. (M. Sıddık Bilge-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir