• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
Kirli zihniyetin ‘karakter` sorunu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ENES DURMAZ- DOĞRUHABER

Türkiye yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparken bunu içine sindiremeyen kirli zihniyet sahipleri birçok defa ortaya koydukları uygulamalarla Araplar ve Türkler arasında çatışma oluşturacak adımlar atmaktan geri durmuyor.

Son olarak Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay`da adım adım ilerleyen bir ‘Arapça tabela` krizi ile karşı karşıya kaldık. Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı yerler olarak bilinen birçok yerde gerek Arapların gerekse de Türkiyelilerin astığı Arapça tabelalar söküldü. Kamuoyu Türkçe karakteri bahane göstererek Arapçaya savaş açan bu kirli zihniyetin aynı uygulamayı İngilizce, Rusça, Almanca veya diğer herhangi bir dil için ortaya koymamasını bu kişilerin ‘karakter` sorunu olarak yorumluyor.

ARAPÇA GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ OLUŞTURUYORMUŞ

ADANA

Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Denetim Şube Müdürlüğü`nce gerçekleştirilen çalışmada, şehrin muhtelif noktalarında görüntü kirliliği oluşturduğu ve Türkçe`nin korunması çalışmalarına zarar verdiği bahane edilerek Arapça tabelalar söküldü. Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Denetim Şube Müdürlüğü ekipleri, yurt dışından gelen sığınmacıların yaşadığı bölgelerde bunulan Arapça led ışık, tabela ve posterleri söktü. Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Denetim Şube Müdürlüğü ekipleri, söktükleri Arapça tabelaları araçlara yükleyip bölgeden uzaklaştırdı.

GAZİANTEP

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, işyerlerine asılan Arapça tabela ve yazılar kaldırıldı. Yasağa Türkçe'nin korunması gerekçe gösterildi. İslahiye Belediyesi ise Arapça yazılar için 'görüntü kirliliği oluşturuyor' ifadesi kullandı. Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yaşadığı Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, Suriyeli sığınmacıların açtığı işyerlerinde kullanılan Arapça yazı ve tabelalar Türkçe'nin korunması gerekçesiyle belediye zabıta ekipleri tarafından kaldırdı.

HATAY

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde belediye tarafından alınan karar doğrultusunda Arapça tabelalar kaldırıldı. Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz ilçedeki Arapça tabelaların sökülmesi için zabıta ekiplerine talimat verdiğini söyledi. İlçedeki ‘görüntü kirliliğini` sona erdirmek için böyle bir çalışma başlattıklarını belirten Yavuz şöyle konuştu: "Kırıkhan'da Arapça yazılı tabelalar belediyemiz zabıta ekipleri tarafından kaldırılıyor. İlçemizde yaşayan Suriyeli vatandaşların kullandıkları Arapça yazılı tabelaların ilçemizde görüntü kirliliği yaptığı düşüncesiyle bugün zabıta ekiplerimizle yaptığımız bir toplantıda bu tür işyerlerindeki Türkçe levhalar ve ilanlar dışındaki tüm levhaların ve ilanların sökülmesi yönünde çalışma başlattık. Burası sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Devleti, burada tüm tabelaların Türkçe olması gerekiyor. Bu yönde adımlar atmaya devam edeceğiz."

OPERASYONU KİRLİ BİR ANLAYIŞIN ÜRÜNÜ

Suriye`deki iç savaş sonrası Türkiye`ye yönelik yaşanan göçte Türkiye halkının misafirperverliğine gölge düşürmek ve Arap dünyasında bir Arap düşmanlığı algısı oluşturmak için girişilen bu operasyonların kirli ve sinsi bir hedef doğrultusunda yapıldığı düşünülüyor.

3,5 milyon insana kucak açmış Türkiye`yi dışarda Arap düşmanı şeklinde göstermek için ‘görüntü kirliliği` gibi  hakaret içerikli bir gerekçeyle başlatılan operasyonların daha ne kadar devam edeceği merak konusu oldu. Bir dilin yazı karakterlerine duyulan bu öfkenin, bir ‘karakter` sorunundan kaynaklandığı ayrıca ifade ediliyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir