• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Şişmanlığın tedavisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zeynep Arslan / doğruhaber

Şişmanlık vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen enerji metabolizması bozukluğudur. Ayrıca fiziksel aktivite yetersizliği ve sağlıksız beslenme gibi sebeplerin de bir sonucu olarak görülmektedir. Şişmanlık oluşturduğu sağlık riskleri nedeniyle tedavi edilmelidir. Şişmanlığın tedavisinde uygulanan yöntemler; tıbbi beslenme tedavisi, fiziksel aktivitenin arttırılması, ilaç tedavisi ve cerrahi girişimlerdir. Tedavide en başarılı sonuç, tıbbi beslenme tedavisi ve fiziksel aktivitenin artırılması ile alınabilmektedir.

Tokluk hissinin oluşmasında olumlu etkilerinin olması nedeniyle diyetle alınan protein miktarının yeterli düzeyde olması gerekmektedir.

Şeker gibi karbonhidratların tüketimi azaltılmalı, tahıl, kuru baklagiller gibi karbonhidratların tüketimi arttırılmalıdır.

Günlük en az 2-3 litre sıvı tüketilmelidir. Özellikle her öğünde yemeğe başlamadan önce alınması önerilmektedir.

Posa içerikli besin tüketmeye özen gösterilmelidir. Sebze ve meyveler, kuru baklagiller, kepekli un ve kepekli ürünler önerilen doğal posa kaynaklarıdır.

Kalp yetmezliği, ödem ve hipertansiyonu bulunan kişilerde tuz kısıtlanmalıdır.
Günlük olarak 5 gramdan az sodyum önerilmektedir.

Günlük beslenme programı 4-6 öğün olarak planlanmalıdır. Sık aralıklarla beslenme, gereğinden fazla yemeyi önler, acıkmayı geciktirir ve bir sonraki öğünde besin alımını azaltır

Sağlık için yeterli ve dengeli beslenme kadar düzenli fiziksel aktivite yapmak da önemlidir. Sağlıklı bir yaşam şekli, bireylerin enerjik ve zinde olmasını, fiziksel uygunluğunu ve sağlıklı vücut ağırlığını sürdürmesini ve uygun vücut bileşimini sağlamakta, aynı zamanda kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.

Gün içinde hareketsiz geçirilen zamanın azaltılması da önemlidir. Hareketsiz geçen zamanda aktif uğraşlar edinilmelidir. Gün içinde 2 saatten daha uzun süre hareketsiz kalınmamalıdır.

Hatalı zayıflama programları kişilerin sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu nedenle en uygun beslenme programının diyetisyenler ile düzenlenip uygulanması önemlidir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir