• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Eşlerin birbirleri hakkında bilmeleri gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şüheda Şayık / doğuhaber

EVLİLİK OKULU-2

EŞLERİN BİRBİRLERİ HAKKINDA BİLMELERİ GEREKENLER

Eşlerin birbirleri hakkında bilmeleri gerekenler başlığını iki kısım halinde ele alalım. Öncelikle kadınların erkekleri tanıması (anlaması) ve erkekler hakkında bilmeleri gerekenler akabinde erkeklerin kadınları tanıması (anlaması) ve kadınlar hakkında bilmeleri gerekenler.

Eşler evlilik hayatında birbirlerini yani kadın erkek cinsini erkek cinsi ise kadın cinsini ya da fıtratını da diyebiliriz tam manasıyla tanı(ya)madığı ve anla(ya)madığı için birçok problem zuhur eder. Her şeyden önce kendimize şunu sormamız gerekiyor 'ben eşimi ne kadar tanıyorum eşimin bir bayan ya da eşimin bir erkek olarak benden beklentileri nelerdir.'

Kadınlardan başlayacak olursak;

Kadın fıtrat olarak zarif, kırılgan, hassas bir varlık olarak yaratılmıştır.

Bundan sebep olsa gerek kadınlar erkeklere göre çok daha naiftir.

Kadınların bu hassasiyeti fıtratlarından kaynaklıdır. Allah(cc) kadını bu şekilde yaratmıştır. Peki, erkekler bunun ne kadar farkında.

Maalesef birçok erkek bu konuda çok vurdumduymaz. Eşinin hassas bir varlık olduğunu bildiği halde sözleriyle, fiilleriyle eşini çok çabuk kırıp üzebiliyor. Ve bunun sonucunda evlilikte problemler baş gösterebiliyor. Kadınlar ilgiden hoşlanırlar. Eşlerin akşam işten geldiğinde televizyon başında oturup saatlerini geçirmesi, eşiyle, çocuklarıyla ilgilenmemesi kadın açısından büyük bir problem teşkil eder. Oysa erkeğe sorsan bunun aksini savunur. Zaten bütün gün çalışmıştır, yorulmuştur evinde bir kaç saat televizyon izlemesi kadar doğal bir şey yoktur. Televizyon burada bir misal başka herhangi bir ilgi odağı da buraya dâhildir. Tabii ki erkeğin de haklı sebepleri var. Erkek evine ekmek getirebilmek için çalışıyor, yoruluyor dinlenmek en doğal hakkı. Ama bu dinlenme neden aile ile vakit geçirerek olmasın ki. Neden eşinin demlediği bir çay eşliğinde eşiyle birlikte yarım saatlik hoş bir sohbet olmasın ki.

Kadınlar duymak ister. Kadınlar için beğenilmek ve sevilmek çok değerlidir. Bu yüzden kadınlar eşlerinden beğenildiği ve sevildiği yönünde güzel sözler duymayı beklerler. Erkekler hanımlarına iltifat etmeyi, güzel söz söylemeyi ihmal etmemelidirler. Güzel söz kadın kalbinin yakıtıdır.

Mesela bir örnek verecek olursak, erkeğin her akşam rutin olarak hanımına yemekten sonra 'eline sağlık' demesi ile "bugün yemeği çok beğendim pilav tane tane olmuş veya et tam kıvamında pişmiş ellerine sağlık..." gibi daha zarif daha düşünceli iltifatlar etmesi kadını çok daha fazla mutlu eder.

Kadın dili ile erkek dili birbirinden farklıdır.

Kadınların erkeklerden daha çok konuştuğu bilimsel olarak ispat edilmiştir. Kadınların beyninin her iki tarafında konuşma merkezi vardır. Erkeklerin konuşma merkezi ise sadece sol taraftadır. Eşler arasındaki en büyük problemlerden biri; erkeğe göre karısının çok konuşması. Birçok erkek bundan yakınır. Oysa karı-koca yaratılış farklılıklarına dikkat ederek birbirleri ile iletişime geçerlerse bu problem de ortadan kalkacaktır.

Kadın dili hassas bir dildir. Kadın dili demek ısrar dili demektir. Kadınların pek çok "Hayır"ı aslında "evet" manasını taşır. Mesela; kadın hamiledir, canı herhangi bir şey istemiştir ve bunu kocasına dolaylı yol ile imâ etmiştir. Kocası "gidip hazırlıyayım mı" ya da o şey evde o an olmayan bir şey ise "gidip alayım mı" gibi ilgilendiğini belirten bir cümle kurar. Kadın "Hayır, gerek yok zahmet etme" der erkek ise "herhâlde istemiyor" deyip konuyu kapatır. Kadın bu sefer Hamileyim ama benimle ilgilenmiyor diye düşünür, kadının o "hayır"ı aslında gerçekten hayır değildir. Kocasının ısrar edip kendisiyle daha fazla ilgilenmesini bekliyordur. Oysa erkeğin dili net olduğu için istiyorsa "evet " istemiyorsa "hayır" mantığıyla hareket ediyor. İşte farklılıklar bu noktada ortaya çıkıyor kadın erkeğin dilini, erkek de kadının dilini bilerek hareket ederse aslında bu tür ufak problemler ortadan kalkacaktır.

Kadını anlamaya dair bir kaç madde sıraladık. Elbette kadını anlamak, tanımak bir kaç madde ile mümkün değil biz burada genel manada çoğunlukla problem teşkil eden maddeleri sıraladık. Düşünecek olursak burada yazdığımız gibi birçok madde ve misal sıralayabiliriz. Erkeği anlama (tanıma) kısmına ise bir sonraki yazımızda değineceğiz inşallah.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir