• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
Gaziantep'te "İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı" açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “31’inci İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı” Gaziantep’te düzenlenen törenle açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, insan sağlığı ve güvenliğinin her dönemin ön öncelikli konularından olduğunu söyledi.

Gaziantep’te “Hayatınıza İş Sağlığı ve Güvenliğini Dahil Edin!” temasıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin’in yanı sıra Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Numan Özcan ile kamu kurum müdürleri ve STK temsilcileri ile firma temsilcileri katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, bakanlık olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda adımlar atmaya çalıştıklarını, 2012 yılında da bu konuyla ilgili bir kanun çıkardıklarını hatırlatarak, “Ne kadar kanun çıkartırsak çıkartalım, sempozyumlarda tartışırsak tartışalım bu konuları birkaç yılda çözmek mümkün değildir.”dedi.

Temel meselenin, alınacak koruyucu ve önleyici tedbirlerin yanında özellikle de iş sağlığı ve güvenliği kültürünü geliştirebilmek ve yayabilmek olduğunu belirten Yeğin, “Ev hayatından tutun da işyerine, sokaktan yaşamın tüm alanlarına kadar bu güvenlik kültürünü oluşturacak tüm hamleleri hep beraber atacağız.” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim ise konuşmasında, iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda istatistiklerden bahsederken, 1990’larda yüzde 40’ın üzerinde olan iş kaza oranının 2015 yılı itibariyle yüzde 8 düzeyine inerek olumlu bir seyir izlediğini bildirdi.

Gaziantep'in 600 bin Suriyeli'ye kucak açtığını anımsatan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da bu gibi kentlerde Suriyeli sığınmacıların çalışma izinlerinin alınarak çalıştırılması konusunda daha hassas davranılması gerektiğini söyledi.

Çalışma hayatındaki kayıt dışı işsizlik rakamlarının can sıkıcı, hüzün verici rakamlar olduğunu belirten Arslan, “Gaziantep’te aynı zamanda Suriye sınırında olan bir şehir. Nizip’te bulunan konteynır kent dahil olmak üzere bölgede yaklaşık olarak 600 bin civarında Suriyeli var. Bunların getirmiş olduğu ağır yük ve sorumluluğun farkındayız ancak özellikle Çalışma Bakanlığının ve sosyal tarafların göçmenlere yönelik olarak hazırlamış olduğu, getirmiş olduğu düzenlemenin yeterince ilgi görmemiş olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Suriyelilerle ilgili getirilen düzenlemelerle bir işyerinin yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde yapılmış bir düzenleme olmasına rağmen hala çok az sayıda kayıtlı ve izinli işçilerin çalıştırıldığını belirten Arslan, “Bu durum Gaziantep’in büyük başarısına yakışmıyor. Bu konuyu hep birlikte çözmemiz gerekiyor. Bu konuda bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç varsa bunu da konuşmamız gerekiyor.” dedi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya ise konuşmasında, Türkiye’de her 15 saniyede 160 işçinin kaza geçirdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de her gün 10 işçiden 4’ünün hayatını kaybettiğini ve 6 kişinin de iş göremez hale gelerek ağır bir şekilde yaralandığını vurguladı.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da her işverenin işçisini kendisine verilen emanet olarak görmesi, ona göre hareket etmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Ekonomi ve sanayi şehri olarak biz bu seferberlikte yüzde 5 bandında olan sözümüzü yerine getirdik. Aslında hemen Mart ayının sonunda 15 binin üstüne, daha sonra 16 binin üstüne çıktık. Birkaç günden beri rakam biraz aşağıya indi, ama biz yüzde 5 bandını yakaladık. İnsanların rızkını temin ettiği bu şehirde 3,5-4 ay içerisinde 14-15 bin kardeşimizin iş hayatına dahil olması gerçekten şükrü gerektiren bir durum.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep’in önemli bir sanayi ve ekonomi şehri olduğuna vurgu yaparak, bu toplantının Gaziantep’te yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 















Bu haberler de ilginizi çekebilir