• DOLAR 32.579
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2424.01
  • ...
Meclis `Uyum Yasaları` için çalışacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksek Seçim Kurulu`nun kesin sonuçları açıklamasıyla birlikte TBMM, uyum mesaisi için toplanıyor. Bir haftalık tatilden sonra bugün açılacak olan Meclis, önümüzdeki 6 ay süresince partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin gerektirdiği uyum yasaları üzerinde çalışacak.

Yeni sisteme uyum kapsamında önemli düzenlemeler TBMM`nin gündemine gelecek. Bunların başında da Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu değişiklikleri geliyor. AK Parti ve MHP arasındaki sistem değişikliği mutabakatı, uyum yasalarına ilişkin çalışmalar sırasında da devam edecek. Uyum yasaları kapsamında en çok merak edilen düzenleme ise seçim barajı düzenlemesi. Baraj konusunda nihai karar MHP`nin de hassasiyetleri gözetilmek suretiyle verilecek ve gereken adım atılacak.

İÇ TÜZÜK DE DEĞİŞİYOR

Yeni sisteme uyum konusunda önemli düzenlemelerden biri de Meclis İç Tüzük değişikliği olacak. Uzun yıllar Meclis çalışmalarının tıkanmasının sorumlusu olarak gösterilen ve yasaların Meclis`te görüşülmesi sürecini uzatan düzenlemeler sebebiyle hayli tartışılan İç Tüzük, geçmişte üzerinde çok sayıda çalışma yapılmış olsa da, muhalefetin itirazları nedeniyle üzerinde en çok mesai harcanacak konular arasında görülüyor. İç Tüzük değişikliğiyle TBMM`nin çalışma usul ve esasları yeni hükümet sistemine göre yeniden düzenlenecek.

ÖN HAZIRLIKLAR YAPILDI

AK Parti kaynakları, uyum yasalarının ön hazırlıklarının tamamlandığını belirtiyorlar. Söz konusu yasaların geçmişte de çok kez gündeme geldiğini ve çalışma yürütüldüğünü hatırlatan kaynaklar, ilgili bakanlıklarda mevcut çalışmalar bulunduğunu ifade etti. Bu çalışmalar, güncellenerek TBMM`ye sunulacak.

6 Ayda tamamlanacak

16 Nisan`da kabul edilen anayasa değişikliği gereği sistem değişikliğinin gerektirdiği uyum yasalarının TBMM`den 6 ay içerisinde çıkarılması gerekiyor. Çok sayıda yasada “Başbakan, bakanlar kurulu” gibi ifadelerin çıkarılması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin bazı düzenlemeler ise cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir