• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ali Şeriati Diyorki;
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ali Şeriati Diyorki;

Canlarını, mallarını, rahatlarını korumak amacıyla teslim olup orada kalanlar kendilerine zulmetmişlerdir. Canını, malını ve rahatını kazanıp korumak amacıyla imanlarını ve özgürlüklerini satmış oldukları için mahrum kalacaklardır. Bunun aksini yapanlar, yani Allah yolunda her şeyden vazgeçenler, hicret ile kaybettiklerin den kat kat fazlasını, hicret ile elde edeceklerdir. Tarih de bunu göstermiyor mu?

Kur'an'da, 'muhaceret' ifadelerin kullanıldığı yerler de açıkça görüyoruz ki Kur'an; doğum yerinin, kavim, yurt ya da toplumun terkedilmesiyle şunları istemektedir:

1- insanın (müminin) özgürlük ve şerefinin korunması. (Ashab-ı Kehf in yaşadığı hicret ve ilk Müslümanlardan bir kısmının Habeşistan'a hicretleri)
2- Bulunulan yerdeki zalim ve zorba toplumsal veya siyasal otoritelere karşı daha iyi bir mücadele için da ha uygun ve daha yeni imkânların elde edilmesi. Bir başka deyişle, özgür bir dönüş için hicret. (Musa'nın hicreti, Mekke'den Medine'ye hicret)
3- Her Müslümanın görevli olduğu bütün insan topluluklarının, bütün halkların ve bütün milletlerin uyanışı, özgürlüğü ve mutluluğu için, tebliğ. Yine bu sorumluluğun gereği olarak dünyevî ve insanî bir risaletin başlatılması için hicret. (Öğretmenlerin yalnız ve yalnız bu sorumluluk ile kentlerinden ve yurtlarından ayrılmaları)
4- Yeryüzündeki bilimsel, ya da teknolojik gelişmeleri araştırıp tanımak amacıyla yapılan hicret.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir