• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Hasankeyf'teki hiçbir değer sular altında bırakılmamalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin ve beraberindeki heyet, Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’i ziyaret ederek, taşınacak Zeynel Bey Türbesi ile taşınması planlanan tarihi zaviye ve mekânlarda incelemelerde bulundu.

İlk olarak Hasankeyf’te İlçe Belediye Başkanı A. Vahap Kusen’i makamında ziyaret eden Şahin ve beraberindeki heyet, başta Zeynel Bey türbesi olmak üzere taşınması planlanan diğer tarihi eserlerle ilgili çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Hasankeyf’te Zeynel Bey türbesinin yanısıra çok sayıda tarihi eserin bulunduğunu ve bunların taşınması için projelerinin olduğunu söyleyen Kusen, bir an önce projelerin hayata geçirilmesini temenni ettiklerini söyledi.

"Zeynel Bey türbesi hafta içinde muhtemelen taşınacak"

Ilısu Barajının tamamlanmasıyla birlikte bazı yerlerin sulara gömüleceğini belirten Kusen, ilçede bulunan 650 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınacağını hatırlattı.

Türbenin hafta içerisinde taşınmasını beklediklerini ve bu taşınmasının yaklaşık 16 milyon TL’ye mal olacağını belirten Kusen, "Türbenin taşınacağı yol güzergâhı bitti. Yağıştan kaynaklanan bir sıkıntı vardı, o yüzden yol çalışmaları biraz aksadı. Asfaltlama çalışması da bitti, bu hafta içinde muhtemelen taşıma gerçekleşecek. Umarım kazasız belasız taşınır. Çünkü Zeynel Bey türbesi Hasankeyf’in en önemli değerlerinden bir tanesidir. Anadolu coğrafyasında bulunan nadir hatta tek eserdir. Önem arz eden bir tarihi dokudur. İlk kez bu çapta tarihi bir doku yerinden taşınacak." dedi.

Zeynel Bey türbesinde incelemelerde bulunan Şahin, daha sonra taşınması planlanan diğer tarihi eserleri de ziyaret etti.

Yaptığı inceleme ve ziyaretlerin ardından açıklamalarda bulunan Şahin, sadece Zeynel Bey türbesinin değil, birçok önemli eserin Hasankeyf'te sular altında kalma tehlikesiyle baş başa kaldığını belirtti.

Şahin, "Hasankeyf’te sular altında kalma ihtimali bulunan, kültürel ve manevi değeri olan daha birçok eser var. Bunların başında da İmam Abdullah Zaviyesi ve Sultan Süleyman Han Camisi geliyor. Bunların akıbetiyle ilgili Hasankeyf Belediye başkanıyla bir görüşme yaptık. Kendilerinden aldığımız bilgilere göre, bu eserlerin çoğu taşınacak." şeklinde konuştu.

Tarihi ilçede bulunan ve manevi değerleri olan bu eserlerin sular altında bırakılmaması ve Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınmasını talep ettiklerini belirten Şahin, "Özellikle İmam Abdullah zaviyesinin taşınacağı bilgisini aldık, bundan da memnun olduk. Bu ve Süleyman Han Camisinin taşınması bizi sevindirecektir. İmam Abdullah, Caferi Tayyar olarak bildiğimiz Resulullah’ın (sav) sahabelerinden ve aynı zamanda amcasının oğlu Cafer Bin Ebi Talib’in oğludur. Yöre insanı bunu bu şekilde kabul ediyor. Hasankeyf Kalesinin Bizans ordularının 600 yıllık hâkimiyetinden kurtarmak için buradaki savaşlara katılmış, kalenin fethedilmesinden sonra da yöre insanına dinlerini öğretmek üzere burada görevlendirilmiştir. Hz. Abdullah daha sonra ise şehit olmuştur." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararında; Hasankeyf’te bulunan Yamaç, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Mezarlar ve Baldaken Türbesi, Süleyman Han Camii, Koç Camii, Kızlar Camii, El Rızk Camii gibi eserlerin taşınacağı öğrenildi. (M. Fatih Akgül- İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir