• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Erdoğan: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde adalet yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hindistan'da Jamia Millia İslamia Üniversitesi`nce fahri doktora unvanı verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nden beklenen nedir? Adalettir. Şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde adalet var mı? Asla böyle bir şey yok. Erdoğan bunu söylediği zaman sert oluyor, sevilmez oluyor; tamam da biz kime kendimizi sevdireceğiz? Biz, dünya mağdurlarına, mazlumlarına kendimizi sevdirebiliyorsak, bu bize yeter." dedi.

Hindistan temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Jamia Milia İslamia Üniversitesi`nin kendisine takdim ettiği fahri doktora unvanı münasebetiyle düzenlenen törene katıldı.

Üniversitenin oditoryum salonunda gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan`a tören cübbesi giydirildi ve fahri doktora belgesi takdim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitenin öğretim görevlilerine ve öğrencilerine hitaben bir konuşma yaptı.

1920`den beri faaliyet gösteren Jamia Milia İslamia Üniversitesi`nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, köklü ve saygın bir yüksek eğitim kurumu tarafından fahri doktor unvanına layık bulunmanın kendisini ayrıca memnun ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsına gösterilen teveccüh için, üniversitenin rektörü Muhammed Ahmed Zeki`ye, üniversite meclisine ve etkinliğin düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Aralarındaki uzak mesafeye rağmen, Hindistan ile Türkiye`nin ilişkilerinin köklü bir tarihî geçmişe sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede 350 yıl hüküm süren Babür devletinin kuruluşunda, Anadolu`daki Osmanlıların ciddi desteklerinin olduğunu hatırlattı.

"Türkiye-Hindistan ilişkileri, bugün olması gereken düzeyin çok gerisinde"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hindistan ilişkilerinin bugün olması gereken düzeyin çok gerisinde bulunduğunu kaydederek, "Biz, Türkiye olarak, Hindistan`la siyasi, ekonomik, kültürel tüm ilişkilerimizi geliştirme, güçlendirme yönünde samimi bir iradeye sahibiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcına vesile olması temennisinde bulundu.

"Uluslararası istikrar ve barışın, adil bir sistemde sağlanabileceğine inanıyoruz"

Hâlen dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, gelir düzeyindeki dengesizlikler, yoksulluk, genç işsizliği gibi sorunlar, düzensiz göç ve terör sorunlarının yaşandığına değinerek, hiçbir ülkenin tek başına altından kalkamayacağı bu sorunların, ancak tüm devletlerin ortak çabasıyla çözüme kavuşturulabileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, tüm bu meselelere, insanı ve vicdanı merkeze alan bir dış politika anlayışıyla yaklaşıyor. Kadim devlet geleneğimizin bize mirası olan ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesini kendimize rehber edindik. Biz, uluslararası istikrar ve barışın, sadece adil bir sistemde sağlanabileceğine inanıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Adaletin, sorunları çözmekle görevli uluslararası kuruluşların yapılarından başlanarak tesis edilmesi gerektiğine, özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin yapısının bir an önce reforme edilmesinin şart olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyanın önemli ülkelerinden 1 milyar 300 milyon nüfusa sahip Hindistan`ın içinde olmadığı bir Güvenlik Konseyi`nin, sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu kim iddia edebilir? 1 milyar 700 milyon Müslümanın temsil edilmediği bir Güvenlik Konseyi, ne kadar adil olabilir?" sorularını yöneltti ve uzun süredir ‘Dünya 5`ten büyüktür` diyerek dile getirdiği itirazlarının temelinde bu çarpıklıkların yattığını söyledi.

"Dünya mağdurlarına, mazlumlarına kendimizi sevdirebiliyorsak bu bize yeter"

"Şu anda tüm dünyanın kaderini beş ülkenin eline, diline nasıl bırakabiliriz?" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Güvenlik Konseyinde 1. ve 2. Dünya Savaşlarının şartları içinde oluşmuş yapı içinde, atılan bir adıma, bir konsey üyesinin ‘hayır` demesi durumunda bir kararın çıkmadığını hatırlatarak, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nden beklenen nedir? Adalettir. Şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde adalet var mı? Asla, böyle bir şey yok. Erdoğan bunu söylediği zaman sert oluyor, Erdoğan bunu söylediği zaman sevilmez oluyor; tamam da biz kime kendimizi sevdireceğiz? Aslolan budur. Biz, dünya mağdurlarına, mazlumlarına kendimizi sevdirebiliyorsak, bu bize yeter" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi aynı sorun hemen hemen tüm uluslararası kuruluşlarda da söz konusu. Güçlü olan kimse haklı olan da o. Eğer gücün yoksa haksızsın. Biz diyoruz ki; hayır, haklı olan kimse güçlü olan da o olmalı. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının ardından Avrupa-Amerika merkezli olarak kurulan küresel düzen dünyanın kalanının haklarını savunmaktan giderek daha çok uzaklaşıyor. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler gibi küresel düzeyde kabul görmesi için çalışılan değerlerin, çıkarları icap ettirdiğinde bizzat bunları ifade edenler tarafından ihlali artık gizlenemez bir hakikat hâline gelmiştir. İşte buyurun şu anda Suriye, işte buyurun Irak; yaşananlar ortada. Bu kadar açık ve net her şey ortadayken hâlâ hangi adaletten bahsediyoruz? Milyona yakın insanı öldüren, bir devlet terörü estiren bir katil Esed hâlâ Suriye`nin başında durabiliyorsa bu Birleşmiş Milletler`e rağmen, artık söyleyecek söz kalmıyor."

Adalet çağrılarının karşılıksız kaldığı her yerde, ortaya dökülmeyi bekleyen potansiyel sorunların olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların görülmesi gerektiğini ifade etti ve ""Hiçbir ülkenin, hiçbir kuruluşun dünyayı böyle bir tehditle karşı karşıya bırakmaya hakkı yoktur. İşte bu sebeple biz gördüğümüz adaletsizlikler, haksızlıklar, riyakârlıklar karşısında itirazlarımızı her platformda, her fırsatta dile getirmeyi sürdüreceğiz. Biz bölgemizde yaşanan tecrübelerden süzülüp gelen bu ikazlarımızla kendimizle birlikte dost ve müttefik olarak gördüğümüz tüm ülkelerin de menfaatlerini korumaya çalışıyoruz." açıklamasında bulundu. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir