• DOLAR 32.521
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2432.184
  • ...
Van OSB`ye lojistik tren yolu hattı yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir kahvaltı salonunda kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, 2017 yılı içinde OSB'ye lojistik tren yolu hattı yapımı için somut adımların atıldığını bildirdi.

Yapılan kahvaltı sonrası açıklamalarda bulunan Bozkurt, geçtiğimiz günlerde Ankara Lojistik Üssü'nü gezdiklerini ve buradaki gözlemlerini anlattı.

Lojistik merkezlerinin yüzde 50 oranında maliyetleri düşürmesi hasebiyle çok önemli projeler olduğunu savunan Bozkurt, "Lojistik merkezi sadece bir arada kümelenmiş nakliye işlerini yürüten bir sistem olduğunu biliyorduk. Ancak lojistik merkezi, birçok işi çok etkin bir şekilde ve zamanı da çok etkin kullanarak, maliyetleri minimize eden bir sistemdir. Dolayısıyla Ankara Lojistik Üssü'nden şu anda bağlantılar karayolu üzerinde yapılmaktadır. Hem Akıncılar Lojistik Üssü'nü kullanarak kargo uçakları ile bu sistemlerini gerçekleştirecekler, hem de yakın bir zamanda tren iltisak hattını da lojistik merkezine getireceklerdir. Bu lojistik merkezleri hem kamunun hem de özel sektörün teşebbüsleri ile meydana çıkan projelerdir. Samsun yakın bir dönemde lojistik merkezini kurdu. Avrupa Birliği'nden 34 milyon euro hibe desteği aldı. Dolayısıyla burada maliyetler birleştirildiğinde özellikle bizim gibi üretim yapan insanların ulaşım ve lojistik maliyetleri yaklaşık yüzde 50 aşağı iniyor." dedi.

"Biz lojistik merkezini Van ile sınırlı tutmayacağız"

Van'da kurulacak lojistik merkezi Türkiye başta olmak üzere; İran, Irak, Ermenistan, Gürcistan, Suriye pazarları için de önemli bir yer olduğunu ifade eden Bozkurt, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye'de şu an en başarılı olan proje Ankara Lojistik Üssü'dür. Biz Van lojistik üssünü Türkiye için düşünüyoruz. Van Türkiye'de ve aynı zamanda İran, Irak, Ermenistan, Gürcistan, Suriye pazarları için önemli bir lokasyondadır.  Türkiye'deki büyük üreticiler ya Ankara'dan ya da İstanbul'daki depolarındaki yükleri alarak bu bölgelere doğru yol alıyorlar. Dolayısıyla bu transfer ve lojistik süreci baya bir zaman almakta ve bu zaman içerisinde belirli ömürleri olan ürünlerin bozulması söz konusudur ve bu parça parça ürünlerde kendilerine büyük maliyetler getiriyor."

"Bu yıl Van OSB'ye tren bağlantı yolu gerçekleşecek"

Bu yıl içinde OSB'ye tren yolu hattının yapılacağını söyleyen Bozkurt, "Lojistik merkezinin çalışması ile ilgili bizden önceki yönetimimizde çok önemli çalışmalar yapmıştı. Özellikle hazine arazisinin tespit edilip devlete maliyetinin minimize edilmesini hem de alt yapısının hibe destek olarak DAKA'dan  karşılanması hususunda önemli çalışmalar yapılmıştı. Bu yıl Van OSB'ye tren bağlantı yolu gerçekleşecek. Lojistik üssü olarak düşündüğümüz bizimle Kalecik arasındaki vadi de bir milyon metrekare hazine arazisi var. Bizden önceki yöneticiler bu projeleri hazırlamışlardır. Gümrük Ticaret Bakan Yardımcımız Fatih Çiftçi Bey çok büyük emek vermiştir. Dolayısıyla hem çevre yolu ile bütünleşen, hem de tren iltisak hattıyla bütünleşen hat hem OSB'ye, hem de lojistik merkezimiz içerisinden İran'a ve oradan Güney tren yolu hattı oluşursa kesintisiz olarak batıya kadar ulaşabilecektir. " diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir