• DOLAR 32.518
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2425.904
  • ...

Batman'ın merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, yaklaşık 50 yıldır sebze ekimiyle geçimlerini sağlıyorlar.

Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan, 300 haneye ve yaklaşık 4 bin nüfusa sahip köyün sakinleri, martın başından bu yana domates, biber, patlıcan ve kabak gibi sebzelerin fidanlarını hazırladıklarını ve şimdi de ekime başladıklarını söylediler.

Babası ve dedesinin yaklaşık 50 yıl önce Yeniköy'de sebze ektiğini söyleyen çiftçilerden İlhami Yağar, sebze fidanıyla ilgili bilgi vererek, devlet desteği alamadıkları için çabalarının yetersiz kaldığını belirtti.

Babalarından kalma meslek olan çiftçilikle uğraştıklarını dile getiren Yağar, "Köyümüzde geçimimizi sebzelerle yapıyoruz. Domates, patlıcan, biber ve kabak gibi sebzeler ekiyoruz. 15 Mart'tan sonra tohumları naylonların altında ekiyoruz. 20 gün orada kalıyorlar, fidan olduktan sonra oradan çıkarıp tarlaya ekiyoruz. 10 gündür sebze ekimine başladık. İnşallah bir ay içeresinde verimi alacağız. Sırasıyla kabak, domates, biber ve patlıcan ekiyoruz. Şimdi bakımlarını yapıyoruz. Bu sene hava yağışlı geçtiğinden biraz geç başladık. Ayrıca köyümüz sera bölgesi olduğundan seralarda salatalık ekimi yapmışız. Seralardan iyi verim alıyoruz. Köyümüzün sebzeleri çok kalitelidir. Batman meyve sebze haline diğer illerden getirilen sebzeler bizim sebzeler kadar kaliteli değildir." dedi.

Ayrıca Yağar, ürünlerine hastalık bulaşmaması durumunda çok iyi verim aldıklarını sözlerine ekledi. (M. Fatih Akgül-İLKHA)