• DOLAR 32.594
  • EURO 34.816
  • ALTIN 2422.328
  • ...
HASET
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HASET

İmam Gazali

Haset, yerinmiş bir sıfat ve büyük bir afettir. İşlerin durgun, kalplerin bozuk, gitmesinin tek kaynağıdır. Günahların işlenmesine, fenalıkların yapılmasına sebep çok defa O'dur. Bu öyle bir illettir ki birçok âlimleri doğru yoldan saptırmıştır. İlim ve marifet sahibi olan insanlar bu illetin etkisi altında hayret ve acz içinde kalırsa cahil insanların bu afet karşısındaki halleri nice olur. Nitekim Hz. Peygamber (S.A.V.) buyuruyor: “Altı zümre, altı şeyden dolayı cehenneme girer: Araplar taassupları, ağalar zulümleri, reisler kibirleri, tüccarlar satışlardaki hainlikleri, köylüler cehaletleri, âlimler hasetleri yüzünden.” Âlimleri bile cehennemlik eden afetten korunmaya, kalbimizden silip atmaya çalışmalıyız.

Kıskançlık, insana dört şekilde zarar verir:

1  - Haset, ibadet ve tâatı bozar. Hz. Peygamber (S.A.)   buyuruyor: "Ateş odunu nasıl yiyip eritiyorsa, Haset de ibadetimizi öyle yer bitirir."

2  - Haset, sahibini günaha sokar. Nitekim Vehep bin Mine der ki: “Kıskançların üç alâmeti vardır: A - Karşında iken yaltaklanır. B - Arkanda seni çekiştirir. C - Senin veya başkasının başına gelen felâketler yahut gördükleri zararlar karşısında sevinç duyar.” Haset, öyle kötü ve zararlı bir illettir ki Cenab-ı Hak (bundan korunmak için) kendisine sığınılmasını emreder: (Falak -5) "Haset edenin haset ettiği zaman şerrinden Allah'a sığınırım." Şeytanla sihirbazların kötülüklerinden kendisine sığınılmasını emreden Allah'ın haset için de aynı buyruğu vermesi bunun da insanlar için ne kadar tehlikeli bir afet olduğunu göstermeğe kâfidir.

3  - Haset,    sahibine lüzumsuz yere bitkinlik, zahmet ve üzüntü verir. Ibni Semmâh der ki: “Kıskançtan başka mazluma benzeyen bir zalim görmedim. Çünkü haset edenin nefsi ziyanda, aklı şaşkınlık içinde, kalbi üzgündür.”

4  - Haset edenin kalp gözü kör olmuştur. Cenabı Hakkın hikmetinden hiç bir şey anlamamaktadır. Süfyan bin Sevri der ki: “Takva sahibi olmak istersen çok konuşma sus, öğrendiklerini saklamak istersen haris olma, Halkın dilinden kurtulmak istersen kıskanç olma.”

5 - Haset eden daima eksiklik ve mahrumiyet içindedir. İnsan kıskançlıkla gayesine varamaz. Kendisine, kimse yardım elini uzatmaz. Hatem El Esam derki: “Kin tutan din tutmaz. Gıybet eden abit olmaz. Gammaza güvenilmez. Haset edenler Allah'ın yardımını görmez.” Haset edenlerin varlıkları ve mutlu olmamalarının sebep ve hikmeti,   Allah'ın mümin kullarına verdiği nimetin yok olmasını istemeleridir. Cenab-ı Hakta Müminlere verdiği nimeti kıskançlarla isteğiyle almaz. Kendisine taat ve ibadette bulunan kullarını bırakıp da onun Rubübiyetine karışan, hikmetini kınayanlara elbette yardım etmez. Bir sıfat ki insanı şaşırtır. Aklını, idrakini alır. İbadetini bozar ve çok günah işlemesine sebep olur. İnsanı, isteklerinden mahrum eder. Düşmanlara yenilmesine sebep olur. Onun istekleri uğursuz, huyu yerinmiş. Hastalığı ağır, tedavisi şart, ilacını bulup tedavisiyle uğraşılmazsa sahibinin felaketine sebep olur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir