• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...
650 yıllık türbenin taşınması ertelendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ilısu Barajı altında kalacak antik kent Hasankeyf'te, tarihi eserlerden ilkinin taşınma işlemleri bitme aşamasına gelindi. 

Ilısu Barajı HES projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi`nin özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması için güzergah yolu test aşamasından geçti. Test aşamasının başarılı geçmesinin ardından taşınması hedeflenen Zeynel Bey Türbesi, mayıs ayı içerisinde Hasankeyf`te taşınacak ilk tarihi eser olacak.

Konuyla ilgili Hasankeyf Kaymakamlığında yapılan açıklamada, projesi yaklaşık 16 milyon TL'ye mal olan türbenin taşınacağı güzergâh yolunun test aşamasından geçtiği belirtilerek, eserin taşıma işinin çalışmalar tamamlandıktan sonra mayıs ayı içerisinde gerçekleşeceği kaydedildi.

Çalışmaların bitme aşamasına gelindiği vurgulanan açıklamada, "Zeynel Bey Türbesi taşınma işi ihalesi 28.05.2015 tarihinde DSİ Barajlar ve HES Dairesince  gerçekleştirilmiş olup 26.06.2015 tarihinde İhale Komisyon Kararı ile taşıma işini ER-BU İnş. Tic. A.Ş. üzerine 15 milyon 838 bin TL bedelle verilmiştir. 20.07.2015 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlanılmış, firma tarafından yapılan çalışmalar bitme aşamasına gelinmiştir." denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bu maksatla, Zeynel Bey Türbesinin taşınacağı güzergah yolunun asfaltlama çalışmaları yetkili firma olan ER-BU İnş. tarafından tamamlanmış, türbeyi taşıyan büyük araçların üzerine 750 ton ağırlığında beton bariyerler konularak güzergah yolu dün günü saat 15.30`da test çalışmalarına başlandı ve yaklaşık 2 gün boyunca test çalışması devam edecektir. Yapılan testler sonucunda bir aksilik yaşanmaz ise muhtemelen mayıs ayı içerisinde türbenin taşınma işlemi gerçekleştirilecektir."

İlk günkü güzergah yolu test çalışmasına Kaymakam Faruk Bülent Baygüven, DSİ 16.Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, DSİ yetkilileri ve firma yetkilileri katıldı. (M. Fatih Akgül- İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir