• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Çalışmak da ibadettir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 HİCRAN DURSUN / DOĞRUHABER

Diğer ibadetler gibi çalışmak da bir ibadettir. Alın teriyle helal yoldan para kazanmak dinimizce güzel ahlak ve takva olarak tarif edilir.

Tebuk Gazasından sonra halk Efendimiz`i karşılamaya gelmişti. İçlerinde Muaz b. Cebel de (ra) orada idi. Efendimiz onu karşılamaya gelen herkesle musafahalaştı.  Hz. Muaz da Resulullah ile musafahalaştı. Ardından Resulullah; “Ya Muaz ellerin nasırlaşmış” diye buyurdu. Muaz,  Resulullah`a rahatsızlık verdiğini zannederek mahcup bir dille şöyle dedi; “Ya Resulallah! Kazma kürek elimde toprak ile meşgul oluyorum. Bu sayede çocuklarımın rızkını kazanıyor, onları doyurmaya çalışıyorum. Ellerimin yumuşaklığı bu yüzden gitti.” Bu söz üzerine Sevgili Peygamberimiz,  Muaz b. Cebel`in ellerini tutarak avuç içlerini öptü. Ardından şöyle buyurmuştur; “ Bu ellere ateş temas etmez. Ahirette Cehennem ateşi yakmaz “. Muaz b. Cebel alnının teriyle helal yoldan rızık kazandığı için Efendimiz`in o mübarek busesine layık olmuştur. Teberani' den rivayete göre, bir genç sabahın erken saatlerinde çalışmak için hızlı adımlarla ilerliyormuş. Ashab-ı Kiramdan bazıları bu durumu uygun bulmaz ve Efendimiz' e söylerler. Efendimiz bu olay karşısında şöyle der; “ Öyle söylemeyiniz! Eğer kimseye muhtaç olmamak, ana babasını ve aile efradını muhtaç etmemek için işine gidiyor ise, her adımı ibadettir.  Fakat kazanacağı parayla keyif sürmek niyetindeyse, şeytanla birliktedir”.

Her zorluğa rağmen helal yoldan çalışıp para kazanmak türlü güzelliklere yol açar. Ama şu hususu da hatırlatmak gerekir. Bir Müslüman ‘ ın iyi niyeti ile çalışması ibadettir. Sevgili Peygamberimiz bir hadisinde buyuruyor ki ; “Helal kazanmak için sıkıntı çekene Cennet vardır”. Sıkıntıların üstesinden gelerek para kazanmak insan için daha değerli olur. Allah`ın yanında da daha sevimli olur.   Tabii bunun yanında diğer ibadetleri aksatmadan...

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir