• DOLAR 32.467
  • EURO 34.52
  • ALTIN 2472.865
  • ...
Komşu hakları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Betül Acar / doğruhaber

İmam gazali (r.a) şöyle demiştir: "Bil ki komşu hakkı sadece ona eziyet etmemek değildir. Bilakis eziyet ihtimallerinden  dahi uzak durmaktır. Bununla beraber yumuşak davranmak, iyilik ve hayır yapmak gerekir. Çünkü fakir komşunun, zengin komşuya kıyamet gününde yapışıp "Ya Rabbi! Buna sor! Ne için iyiliğini esirgedi ve kapısını bana kapadı? "dediği söylenir. Komşunun bazı hakları şöyledir:

Selam vermek, konuşmayı fazla uzatmamak, durumuyla ilgili çokça soru sormamak, musibet anında ona taziyede bulunmak, sevincinde onu tebrik etmek, sevincinde onunla ortak olmak, damdan onun mahremlerine bakmamak, başına bir felaket geldiğinde elinden tutmak, kendisi bulunmadığı zaman evine sahip çıkmak, aleyhindeki sözlere kulak vermemek, mahremlerine karşı gözlerini korumak, konuşmada onun çocuğuna sevecen ve şefkatli olmak, din ve dünya işlerinde bilmediği konularda irşadda bulunmak.

Bu zikrettiğim haklar, tüm Müslümanlar için geçerlidir. Rasulullah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Komşunun hakkı nedir bilir misin? Senden yardım isterse ona yardım edersin, senden borç isterse ona borç verirsin, muhtaç olursa ona verirsin, hastalanırsa onu ziyaret edersin, ona bir hayır isabet ederse bu seni sevindirir ve bundan dolayı onu tebrik ederse bu da seni rahatsız etmeli ve bundan dolayı ona taziyelerini bildirirsin.

Tencerenin koku ve duman ile ona o tencereden bir kepçe göndermedikçe rahatsız etmesin. Yukarıdan onun evini gözetlemek üzere ve ona gelecek rüzgarı kapatsın diye onun izni olmadıkça binanı ondan daha yükseğe çıkaramasın. Herhangi bir meyve satın alacak olursan ondan ona da hediye gönder. Allah'ın rahmeti ile esirgediği az sayıdaki kimseler müstesna, komşunun hakkı ödenemez.” Ebu Leys Semerkandi (R.A) şöyle demiştir: ‘Komşuya iyiliğin tamamı dört şeydedir.

1.İmkan miktarınca ona yardım etmek

2.Onun yanındaki şeye tamah etmemek

3.Ona gelen ezaya mani olmak

4.Ondan gelen ezaya sabretmek.   

Komşudan gelen ezaya sabretmek büyük bir fazilettir. Komşuya eziyet verecek sözlerde bulunmak, cehennem azabına sebebiyet verir. Ebu Hureyre`den (R.A) rivayetle bir adam: “Ey Allah'ın Rasulü! Falanca kadın çokça namaz kılar, sadaka verir, oruç tutar. Ancak o diliyle komşusuna eziyet verir” dedi. Rasulullah (S.A.V) "O kadın ateştedir” buyurdu. Adam: Ey Allah'ın Resulü! Falanca kadın (nafile) namaz ve orucu az eda eder, küçücük bir parça peyniri sadaka olarak verir ve komşusuna eziyet etmez" dedi. Rasulullah (S.A.V) "O kadın cennettedir” buyurdu.  

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir