• DOLAR 32.599
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2509.766
  • ...
Bebeklerin ve Özel Gereksinimi Olan Bireylerin  Besle...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zeyben Aslan / Doğruhaber

Bebeklerin ve Özel Gereksinimi Olan Bireylerin  Beslenmesinde Temel İlkeler

Beslenme yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin yeterli ve dengeli olarak tüketilmesidir. Beslenme şekli yaşam kalitesini artırıcı, şişmanlığı önleyici ve en önemlisi de bireyin beslenme alışkanlıklarına, yaşadığı çevreye ve hastalığın türüne göre yapılmalıdır.  

Yeni doğan bebek ağladıkça, sık sık emzirilmelidir.

Emzirirken bebekle anne arasında göz kontağı kurulmalı, ilgiyle ve sevgiyle emzirilmelidir.

Anne sütü alan çocuklarda tamamlayıcı besinlere 6 aydan sonra başlanmalıdır.

Çocuk 8 aylıktan itibaren her besini tüketebilir. Bir yaşından itibaren okul öncesi dönemde çocuk ailesi ile birlikte sofrada yemek yeme alışkanlığını kazanmış olmalıdır. Sofrada bulunan besinler özellikleri ile tanıtılmalıdır. Sıcak, soğuk, sert, yumuşak, kuru vb.

Çiğneme problemi varsa besinler iyi pişirilmeli ve ufak parçalara bölünerek çocuğa verilmelidir.

Yutma güçlüğü olan çocukları beslerken acele edilmemeli,  yavaş yavaş, azar azar ve sık sık beslenmeli, besinleri yutup yutmadığı kontrol edilmelidir.

Her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi sağlanmalıdır.

Çocuğa yemek yeme becerisi kazandırılması için çocuk cesaretlendirilmeli, bunun için boyuna uygun sandalye, eline uygun kaşık, çatal, bardak vb. sağlanmalıdır.

Yemekler çekici şekilde sunulmalı, tatlarının öğrenilmesi açısından birbirine karıştırılmamalı, uygun ısıda servis edilmelidir.

Çocuk bir besini yemek istemiyorsa zorla beslemeye çalışılmamalı, çocukla inatlaşmamalı daha sonra yeniden denenmelidir.

Otistik çocukların besinlerle ve kullanılan araç gereçlerle ilgili takıntıları olabilir. Bu husus anne-babanın dikkatinden kaçmamalıdır. Besinleri renklerine, şekillerine göre seçip benzer besinleri yemek isteyebilir.

Down sendromlu çocuklar neşeli oldukları kadar huysuz da olabileceklerinden yemek yeme veya bazı besinleri yiyip yememe konusunda inatçı olabilirler. Anne babanın sevgiyle ve sabırla yaklaşarak çocuğun beslenmesini sağlaması gereklidir.                                       

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir