• DOLAR 32.507
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.539
  • ...
Ziraat Odasından DEDAŞ`ın açıklamalarına cevap
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle EDAŞ`ın kayıt dışı elektrik kullanmayan çiftçilere herhangi bir bloke uygulanmadığı ve çiftçilerin elektrik tedarikinde bir sorun yaşamadığına ilişkin açıklamasına Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, mağdur çiftçilerle bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında DEDAŞ`a tepki gösteren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu`na Yenişehir ilçesi Ekinciler mahalle muhtarı Burhan İpek, çiftçilerden ise Mehmet Tahir Yakar, Ramazan Demir, Mehmet Bozkurt, Fikri Özateş, Fesih Kaymak destek verdi.

Dicle Elektrik A.Ş. tarafından çiftçilere yönelik bloke konulmadığı ve hiçbir sorunun yaşanmadığına yönelik yapılan yazılı açıklamaların asılsız olduğunu söyleyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin gerçekten mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin çiftçilerin şikâyeti üzerine ortaya çıktığını belirtti.

"Patlama mağdurlarının desteklemelerine de bloke konuldu"

DEDAŞ`ın desteklemelerine bloke koyduğu çiftçilerin içinde 13 kişinin hayatını kaybettiği Tanışık köyündeki çiftçilerden Mehmet Bozkurt ile Ramazan Demir de büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getirerek yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesi çağırısında bulundu.

"İcra daireleri ve icra mahkemeleri niçin vardır?"

Çiftçiler ve belgelerle geldiğini vurgulayan İskenderoğlu, "Gördüğünüz gibi ziraat odası üyeleri burada, resmi belgeler burada, sulama birliği burada, bizim sivil toplum kuruluşları olarak üzerimize düşen görevlerimizi layıkıyla getirmek ve üyelerimiz hakkında tüm platformlarda haklarını savunmak zorundayız." dedi.

Yenişehir Ziraat odaları olarak çiftçilerin haklarını korumak zorunda olduklarını dile getiren İskenderoğlu, "Bu benim ve yönetimdeki arkadaşlarımın ve üyelerimin, muhtarlarımızın, hepimizin görevidir. Yenişehir Ziraat Odası olarak hiçbir kurum ve kuruluşun hedef göstermek gibi gayemiz yoktur." diyerek Dicle EDAŞ'tan, "Diğer bölgelerdeki elektrik şirketleri neden çiftçilerin haklarına ve hesaplarına bloke koymuyor? İcra daireleri ve icra mahkemeleri niçin vardır? Son olarak neden sulu tarım yapan çiftçiye ÇKS üzerinde kayıt yapılıyor?" sorularını cevaplandırmasını istedi.

"4 bin çiftçinin 70 milyonuna bloke konuldu"

İskenderoğlu, "Yapılan bu haksızlıkla ilgili elimizde resmi belge var. Çiftçilerimizin ellerinde resmi belgeleri var. Dicle Elektrik A.Ş. özel bir şirkettir, sulama birliği resmi bir kurumdur. Dicle elektrik A.Ş. çitçinin hesabına yaklaşık 70 milyona yakın bloke konulmuş. 4 bin çiftçinin 70 milyonuna bloke konuldu. Bölge genelinde bu sadece Diyarbakır değil Dicle elektrik dağıtım A.Ş.`nin hizmet götürdüğü Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, illerinin hepsinde yaklaşık 4 bin çiftçi mağdur." şeklinde konuştu.

Yenişehir ilçesi Mahalle Muhtarı Burhan İpek de "Ekinciler Köyü, Çakmak, Alangöl, Dikentepe köylerinde hiçbir sulama trafosu bulunmadığı halde buradaki çiftçilerin hesaplarına bloke konuldu. Benim hesabıma dahi bloke konuldu. 48 bin TL`me bloke konuldu. Bir hafta boyunca yoğun çaba sarf ederek, paramı almayı başardım. Timsahların sürüleri yemek için pusuda beklemesi gibi DEDAŞ da pusuda bekliyor. Çiftçilerin hesabına para girdiğinde pusudan kalkıp hesaba bloke koyuyor." ifadelerini kullandı.

İpek son olarak, "Köyümde 90 yaşındaki Mahmut Ekin adındaki vatandaş, bankadan parasını çekmek istediğinde bakıyor ki parasına bloke konulmuş. 90 yaşındaki adama 3 gün boyunca ‘Git-gel`ler yaptıktan sonra parası iade edilebildi. Hiçbir sulama trafosunun olmadığı köylerde bloke uygulanıyor." diye belirtti.

Tarım desteklemelerine DEDAŞ tarafından bloke konulanlardan Yenişehir ilçesi Ekinciler mahalle muhtarı Burhan İpek 48 bin TL, Abdullah Şeker 59 bin TL, Mehmet Tahir Yakar 4 bin TL, Ramazan Demir 46 bin TL, Mehmet Bozkurt 20 bin TL, Fikri Özateş, 102 bin TL, Fesih Kaymak ise 25 bin TL kendileri gibi 4 bin çiftçinin mağdur olduğunu söyledi. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir