• DOLAR 32.385
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2325.822
  • ...
616 Yıllık Balaban Bey Cami restore edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl'ün en önemli tarihi kültürel varlıklarından biri olarak bilinen 616 yıllık Balaban Bey Camii, 2006 yılında yapılan restorasyonla aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle gündeme gelmişti. Balaban bey Camii, 3 Aralık 2015 tarihinde meydana gelen depremde minaresi ve abdesthanesi büyük oranda hasar görmüştü.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, İnşaat sezonunun başlamasıyla beraber kısa süre içinde çalışmaya başlanacağını belirterek, caminin aslına uygun restore edileceğini söyledi.

Erzurum Bölge Kültür Koruma Kurulu tarafından projesi yapıldıktan sonra ihale ettiklerini, inşaat sezonu ile beraber yakın zamanda çalışmaya başlanacağını belirten Evsen, caminin daha önce basit onarım ile restorasyonu yapıldığını, şimdi ise aslına uygun proje kapsamında restore edileceğini söyledi.

Balaban Bey Cami'nin özellikleri

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait olan Cami`nin Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından 1401 yılında yapıldığı ifade ediliyor. Cami, daha önce 1734, 1767 ve 1960 ve en son 2006 yılında restore edildi.

Arkeologlar tarafından hazırlanan rapora göre, caminin 1401-1402 yıllarında Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından yapıldı.

Ana girişi kuzeyde olan caminin çatısı kırma çatı şeklinde olup, sac malzeme ile kaplanmış. Duvarlarının köşeleri düzgün kesme taş, diğer bölümleri moloz taşlardan yapılmış olan caminin, batı ve güney cephelerinde 4, doğu cephesinde 2 pencere bulunmaktadır. Minare kesme taştan olup konik bir yapıya sahip, cami girişi kemerli kapıdan yapılan caminin üstünde kitabesi bulunmaktadır.

Caminin batı tarafında mezarlık alan bulunmaktadır. Bu mezarlık alanda üzerinde Osmanlıca yazılar yazılı 12 dilimli mezar taşları dağınık bir şekilde yer almaktadır. Bu tarihi yapı, değişik zamanlarda yapılan onarımlarla günümüze kadar geldiği belirtiliyor. (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir