• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
NİSANUR DERGİSİ Aile Rehberiniz Olsun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Laçin / İstanbul
 
Genelde Müslüman aile özelde İse Müslüman kadının sorumluluk ve kadının İslam’daki yerini konu edinen Nisanur Dergisi 15 Aralık 2011 tarihinde okuyucusuyla buluştu. Ayda bir yayınlanan ve henüz üçüncü sayısı olmasına rağmen yoğun talep gören Nisanur Dergisi, içeriği, yazı ve yorumlarıyla İslam’da aile kavramını konu alıyor. İslam’da örnek aileden, kadının İslam’daki önemine, aile içi ilişkilerden, çocuk eğitimine, ev eşyaları kullanımından, yemek tariflerine kadar günlük hayatta bir kadının ihtiyaç duyabileceği tüm konulara ışık tutuyor. Biz de bu hafta Nisanur Dergisi’nin sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Sayim Yüksek ile derginin içerik, yayın politikası ve hedeflerini konuştuk.

DERGİMİZE YOĞUN TALEP VAR

Öncelikle derginizin ismiyle başlamak istiyoruz. Neden Nisanur?

Bildiğiniz gibi ‘nisa’ kelimesi Arapçada ‘kadın’ demek. Bu isim; ‘Nurlu kadın’ anlamı taşıdığı gibi kadının, afakı şavka boğacak bir konumda olduğunu da vurgular mahiyettedir. Aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’deki iki surenin (Nisa ve Nur sureleri) birleşimi olması, bu surelerde bilhassa kadınlara yönelik izahatların bulunması ve dergimizin öncelikli muhataplarının da hanımlar olması hasebiyle Nisanur ismi kabule şayan oldu!

Derginizin yayın politikası nedir, tam olarak ne amaçlıyorsunuz?

Nisanur Dergisi, kadını erkekten ayıran; ruhsal, bedensel, zihinsel ve duygusal farklılıklardan yola çıkarak tüm bunları ayrı ayrı tanımlamayı ve yozlaşmış-kalıplaşmış birtakım algıların aksine, ona İslam perspektifiyle yaklaşmayı amaçlamaktadır. Kadındaki potansiyel gücün doğru bir analizle ve bilinçli bir ‘anne’lik sıfatıyla birleşmesi durumunda, aile ve toplumun köklü bir değişim sürecine gireceğinin farkındayız. Bu bağlamda Kur’an ve sünnet çerçevesinde bir tutum sergilemeyi düşünüyor ve Rabbimizden muvaffakiyetler diliyoruz. Bizler bilmekteyiz ki, insan ancak var edicisi indinde ve nizamında asli yerini bulabilir… Hal böyleyken, kadının menşei Kur’an olan bir oluktan kana kana içmesi onun için abı hayat hükmünde olmaz mı?

Bu ay itibariyle 3. Sayınızı çıkardınız. Derginize kadınların ilgisi nasıl?

Evet, Rabbimize şükürler olsun 3. Sayımız da çıktı ve önceki sayılar gibi hayli rağbet görüyor. Sadece kadınlar değil erkekler de ilgi gösteriyor. Genç, olgun, evli, bekâr, anne ve anne adayı her kesimin ilgiyle takip ettiği Nisanur Dergisini, gelen önerileri de değerlendirerek, okuyucularıyla en güzel şekilde buluşturmaya çalışıyoruz.

MAALESEF KADIN ASLİ GÖREVİNİ BİR TARAFA BIRAKTI

Dünya geneline bakıldığında siz bugünün kadın profilini nasıl görüyorsunuz?

Günümüzde kadınların olmaları gerektiği yerde bulunmadıklarını, bulunsalar dahi kendilerine yakışmayan bir imaj takındıklarını ve en asli konumlarından basit gerekçelerle feragat ettiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Maalesef kadın, evlenip sıcak ve huzurlu bir yuva kurmanın değil kariyer sahibi olabileceği maaşı dolgun bir işin hayalini kurmakta ve anne, eş olmayı değil alımlı, güçlü(!) bir işkadını olmayı arzulamaktadır…

Bugün Müslüman kadınlara tebliğ ve davet açısından düşen en büyük görev nedir?

Müslüman kadın, evvela Cenabı Allah’a kul olduğunun bilincinde olmalı ve bu minvalde kendini yetiştirmeye çalışmalıdır. Kendini, hak-hukukunu bilmesi, dünya ve ahiret hayatında mutluluğu elde edebilmek için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini öğrenmesi ve gelecek nesillerin inşasında en önemli rolü üstlendiğinin farkında olması; Müslüman bir kadının olmazsa olmazıdır…

Kulluk bilinciyle hareket eden ve kendini her alanda geliştiren bir kadın evvela anne-baba ve kardeşlerine sonrasında çevresine karşı tebliğ görevini en güzel şekilde yerine getirir. Evlilik hayatına adım atmasıyla birlikte çocuklarına vereceği güzel ahlak ve eğitimle toplumu ıslah edebilir… Öte yandan, iyi bir eş olabilmesi durumunda kocasına destek olur ve onun İslam’a davet konumunu güçlendirir.

Konu komşuyla olan ilişkilerinde İslam’ı esas alan bir kadın, komşu ziyaretlerinde ve misafir ağırlayışında tebliğ fırsatı bulabilecek ve şayet donanımlıysa bu fırsatı en güzel şekilde değerlendirecektir…

GÜNLÜK HAYTA İHTİYAÇ DUYULAN TÜM KONULARI İŞLİYORUZ

Sizce kadın sadece evinde oturan, çocuklarına bakan ve hiçbir sosyal aktivitesi olmayan kişi midir?

Kadın, evvela insandır ve Allah (c.c)’ın, ayaklarının altına Cenneti sereceği ‘annelik’ e adaydır. Bu yönüyle de erkekten ayrılmakta ve kendisine has birtakım özellikleri-güzellikleri kuşanmaktadır. Annelik duygusunun kadına verdiği haz ve onun ‘yuva’daki konumu, başka hiçbir şeyle ve hiçbir şekilde elde edilemeyecek niteliktedir. Dolayısıyla, ev hanımı ve anne olmayı basite almak aslında kadını basite almaktır.

Ancak bu, kadının kendisini sosyal hayattan tecrit etmesi gerektiği anlamına gelmez. İnançlı, başarılı ve eğitimli bir anne sosyal hayatında da bu erdemleri sayesinde hak ettiği saygıyı görecek ve çevresiyle güzel ilişkiler kurabilecektir…

Derginizde genel olarak hangi konu başlıklarını işliyor ve işlemeyi düşünüyorsunuz? Yani Nisanur okuyucusunu ne tür yazılar bekliyor?

Malumunuz dergimiz henüz çok yeni. Buna rağmen işlemeyi düşündüğümüz birçok konu başlığı da şu an mevcut. Okuyucularımız dergide; Annelik, Bir Eş Olarak Kadın, İslam Akaidi, Fıkıh Köşesi, Kur’an Hayatımızın Kaynağı, Sünnet, Tarih Bilinci, Aile, İz Bırakan Kadınlar, Kadının Davetteki Yeri, Hicab, Adab-ı Muaşeret, Çocuk Terbiyesi, Gündem, Sağlık Köşesi, Eşyaların Bakım ve Kullanımı, Röportaj, Şiir, Öykü, Yemek Tarifleri, Dua ve Zikirler başlıklarını bulabilecekler… Bunların yanı sıra bir kadın için gerekli gördüğümüz diğer konuları da ele alacağız inşallah.

Bu sayımızda ‘aile içi iletişim’ başlığında gelin-kaynana ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken mevzulara bir giriş yaptık ve önümüzdeki sayılarda bu konunun tüm yönlerini detaylıca işlemeyi düşünüyoruz.

Nisanur Dergisi nasıl bir kadın profili hedefliyor?

Nisanur Dergisi, adı üstünde, bir kandil misali; kendisini, ailesini, çevresini ve dolayısıyla tüm dünyayı aydınlatacak bir kadın profili hedefliyor. Bu bir bakıma imkânsız ya da abartı gibi görülebilir. Ancak biz, kadının asli yerine oturtulması ve kendisinin de Rabbi indindeki konumunu idrak etmesi durumunda özel ve genel manada çok köklü değişimlerin olacağını ve toplumun topyekun maslahatının mümkün olacağını düşünüyoruz…
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir