• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
Bosna`da Eriyen Kar Sorun Getirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Balkanlarda son haftalarda ``afet durumu`` ilan ettiren, Sırbistan`da 20, Bosna Hersek`te 10 kişinin ölümüne yol açan etkili kar yağışı ve soğuklar azalırken, karların erimeye başlaması Saraybosna`da yeni sorunların ortaya çıkmasına yol açtı.

Geçtiğimiz hafta Saraybosna`daki Skenderiya Spor ve Kültür Merkezi`nin çatısının, üzerindeki karın ağırlığı sonucu yıkılmasının ardından, spor merkezinin yakınındaki başka bir binanın çatısının da yıkıldığı bildirildi.

Erimeye başlayan karların bina çatılarından yaya geçitleri ve yollara akması, kar ve buz parçalarının düşmesi özellikle yayaları olumsuz yönde etkilerken, yetkililer de çatılardan düşen kar ve buz parçalarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Saraybosna Kantonu `içişleri bakanlığı` tarafından yapılan açıklamada, Saraybosna`da caddedeki bir otomobilin üstüne düşen karın büyük maddi zarar yol açtığı, sürücünün çevredekilerin yardımıyla araçtan çıkarıldığı bildirildi.

Kar suyunun altgeçitleri doldurmasıyla kent sakinlerinin günlük hayatı olumsuz yönde etkilenirken, görevli ekiplerin sorunları gidermek için çalışmalarını sürdürdükleri kaydedildi.

Bosna Hersek`te 4 Şubat`ta ilan edilen ``doğal afet`` durumu kaldırılırken, kent içindeki bazı sokakların hala temizlenemediği, şehirlerarası yollardaki sorunlar nedeniyle bazı köylere hala ulaşılamadığı da gelen haberler arasında.

Karadağ`ın `Pobjeda` gazetesinde yer alan haberde de, bu ülkede elektrik kesintilerin devam ettiği, okulların yarın açılacağı belirtildi.

Sırbistan`da ise, Sjenica kentinde ``afet`` durumunun yürürlükte kaldığı, ancak diğer bölgelerde yaşamın eski haline geri dönmeye başladığı kaydedildi. Sırbistan`ın Tuna ve Sava nehirlerinde oluşan buz nedeniyle birçok küçük tekne ve bazı gemilerin hasar gördüğü bildirildi.

KAR ERİYO, SORUNLAR BİTMİYOR

Etkili kar yağışlarının getirdiği sorunlar karın erimesi ile bitecek gibi görünmüyor.

Meteoroloji uzmanı Jelyko Maystoroviç gazetecilere yaptığı açıklamada, Bosna Hersek`te yarından itibaren hava sıcaklığının 15 dereceyi bulacağını ve karın daha hızlı erimeye başlayacağını anlatarak, karın erimesi ile nehirlerin çok olduğu Balakanlar`da esl sorunlarının da ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Bosna Hersek Federasyonu Sivil Savunma Merkezi`nin, Sırbistan, Karadağ, Slovenya ve Hırvatistan hükümetlerine mektup göndererek, ortak su düzeyi hakkında bilgi alışverişinde bulunmayı önerdiği ve potansiyel sellere karşı mücadelede işbirliği teklifinde bulunduğu bildirildi.

Şubat ayının başında Balkanlar`da etkili olan kar yağışı ve soğuk hava bölgede onlarca kişinin ölümüne yol açmış, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Hırvatistan`da hayatı felç etmişti.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir