• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Van Büyükşehir Belediyesi 2017 projelerini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir otelin konferans salonunda kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vali İbrahim Taşyapan, belediye hizmetlerine başladıkları günden bu yana yaptıkları çalışmalardan bahsederek, 2017 çalışmalarını hakkında da bilgi verdi.

Geçtiğimiz yıl ülkede ve bölgede yaşanan sorunları anımsatan Taşyapan, "Dünyada hiçbir devlet cadde ve sokaklarının işgal edilmesine müsaade etmez. Böyle bir devlet biçimi dünya da yok. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti de bunlara müsaade etmedi. Bildiğiniz gibi belediye çalışmaları kesintisiz olan hizmetlerdir. Herhangi bir hizmet kesintiye uğradığı zaman vatandaşlarımız bunlardan haberdar olurlar. Normal şartlarda bir hizmet yapılırken vatandaş belki haberdar olmayabilir, ancak aksama olduğu zaman insanlar bunlardan haberdar olabiliyor. Bu yüzden bir hizmetlerimizin hiç birinin aksamamasını hedef aldık. Vatandaşlarımızın da hizmet alırken her hangi bir sıkıntı yaşamamasını esas aldık." dedi.

"Belediyeler vatandaşa hizmet dışında bir amaç yürütemezler"

Belediyelerin tek amaçlarının halka hizmet etmek olduğuna vurgu yapan Taşyapan, "İlk gün geldiğimizde yaptığımız açıklamada şunu söyledik; buralar kamunun yerleridir, kamu hizmeti üreten yerlerdir. Belediyeler devletin bir parçasıdır. Yerel yönetimler devlet mekanizması içinde önemli bir yere sahiptir. Ve kamu kaynakları kullanırlar ve bu kamu kaynaklarını da en iyi şekilde vatandaşın hizmetine sunmak zorundadırlar. Bunun dışında bir görevleri yoktur. Bunun dışında her hangi bir örgüte, bir oluşuma bir diyet borçları yoktur. Tabi ki belediyeler seçimle gelen müesseselerdir. Belediye başkanları tabi ki de siyasi partilerde faaliyet yaparlar ama siyasi parti olsun, belediyeler olsun hiçbir zaman belediyeler hizmeti yürütürken vatandaşa hizmet dışında bir amaç yürütemezler. Biz de bunları öncelikle yapmaya çalıştık. Bu hizmetleri yaparken de şunu söyledik; İşinde gücünde olan, kendisi ile alakalı ekmeğinin peşinde olan ve derdi devlete hizmet yapmak olan çalışanlar bir sorunumuz yoktur ve bütün çalışanlar ile bu işi yürüteceğiz dedik. Çünkü belediye bir ekip işidir bu hizmette mutlaka beraber yapılacak işler ile olabilir. Biz geldiğimizde 4 bin 300 kişi civarında çalışanımız vardır. Bu çalışanların büyük bir kısmı ile yolumuza devam etmekteyiz." şeklinde konuştu.

"Kaynaklarımız ile hizmetlerimizi dengelemek zorundayız"

Bütün hizmetleri bir yılda ya da kısa bir zaman diliminde yapmanın mümkün olmadığını belirten Taşyapan, kaynaklarına göre hizmet yapacaklarını dile getirdi.

Taşyapan, "İyi bir planlama yaparsak kaynakları iyi kullanırız. Bu da bir çalışmayı gerektirir. Eğer ki biz bunları elimizdeki bütçe ile hizmetlerimizi tam örtüştürebilirsek ve bunlardan da iyi hizmet üretebilirsek o zaman iyi hizmetler yapmış oluruz. Herkesin hizmetine bu yıl koşacağız dersek bu hizmetlere yarım kalır. Bunun için plan, proje ve kaynakları hizmet dökmek konusundaki çalışma ve gayretlerimiz bu şekilde olması halinde daha mantıklı olacağını düşünerek biz bütün ilçelerimizde toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarımızda muhtarlarımız, kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımız ile bir araya geldik ve hangi sorunların aciliyet arz ettiğini tespit etmiş olduk." diye belirtti.

"Van`ın büyükşehir olmasından kaynaklanan problemleri var"

Şehrimiz kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü ve buna bağlı olarak birçok sıkıntının yaşandığına dikkat çeken Taşyapan, "Gerek taşradan gerekse de diğer yerlerden gelen insanların kenar mahallelere yerleşmesinden dolayı sıkıntılarımız var. Ana arterlerin dar olmasından dolayı sıkıntılarımız var. Deprem yaşamış olan bir kent olmamız nedeniyle sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılarımızı da büyük düşünerek bu sorunları çözmek zorundayız. Burada hepinizi bildiği bir artıma sorunumuz var. Bu şehir şu anda Van Gölü`nü en fazla kirleten şehir. Bizim karşımızda Erciş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Gevaş gibi ilçelerimiz göl kenarında oturuyor. Bunların bir de akada tarafından kalanları var. Bunlarında atıkları göle geliyor. Göle akan dereceler var. Arıtmamız ve çalışması çok kapasitemizin altında yer alıyor. Bu yapılması gereken bir çalışmadır. Biz bu şehre geldiğimizde bu yana Avrupa Birliği kapsamında bu yapılıyor deniliyor. Şu an da henüz müracaat aşamasındadır. Çalışma ve altyapı hazırlanmış ve Avrupa Birliği`nin kaynak sağladığı projelere başvuru yapılacak. Bizim bunu AB`ye kabul ettirmemiz ve ardından bunu yaptırmamız en iyimser şekliyle 7 seneyi bulur. Bu şehrin 7 sene bu projeye dayanma kabiliyeti yoktur." ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, "Van Büyükşehir Belediyesi olunca hem görevleri hem de yetkileri değişmiş oldu. Bunun şehre yansıması çok zayıf olduğu için bizim kaybedecek zamanımız olmadı. Bir an önce zamanında ihtiyaçları karşılamaya gayret etmeliyiz. İhtiyaçlar hiyerarşisine göre muhtarlar toplantısında ve şehrin erkânları ile yaptığımız toplantılarda Sayın Valimizin belirttiği gibi yakın vadede, orta ve uzun vadede yapılacak hizmetlerin projelerini tespit etmiş olduk." dedi.

Genel Sekreter Yalçın'ın proje sunumuyla ile devam eden toplantı, soru-cevap bölümü ile sona erdi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir