• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şehitler Dünya Lezzetlerini Allah`a Kurban Etmişlerdir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Mustazaflarla Dayanışma Derneği (Mustazaf Der) Diyarbakır Şubesi, İslam aleminde Müslümanların yoğun olarak şehit düştüğü Şubat ayı münasebetiyle dernek binasında `Şehitler Gecesi` adlı bir program düzenledi. Programın açılışı, Kur`an-ı Kerim tilaveti ile yapıldı. Daha sonra şehitler ile ilgili sinevizyon gösterimine geçildi.

Sinevizyon gösteriminden sonra programda bir konuşma yapan Gazeteci Yazar Özkan Yaman, şehit ve şehadet üzerinde durdu.

Mümin Allah`ın Kendisine Emanet Ettiği Her Şeyi Allah`a Kurban Ediyor

"Aslında kurbanla şehit hemen hemen aynı şeylerdir. Mümin sadece kurban eden değildir. Mümin evvela kendisine kurban sunulandır. Bakın Allah-ü Teâlâ gökte ve yerde ne varsa insana kurban ediyor. Küçük büyük ne varsa insan için boğazlanıyor. Toprak, su, ateş, canlı ve cansız. Kurban sunulan varlıkların hiçbiri emre itaatsizlik etmiyor. Mümin yine kurban sunandır. Her insan sürekli bir şeylerini, birileri için kurban ediyor ama mümin her şeyini, daha doğrusu Allah`ın kendisine emanet ettiği her şeyi Allah`a kurban ediyor. Zevklerini, arzu ve isteklerini kurban ediyor. Kişi imandan ne kadar uzaklaşırsa aslında kurban ettiklerini de azaltıyor. İman zayıfladığı zaman kişi öncelikle vaktini Allah için kurban etmekten kaçınıyor. Evet, şehid işte tam bu pencereden bakınca doğru anlaşılabilir. Siz şöyle şehitlerin hayatına bir bakın. Kendileri için dünya lezzetleri adına ne varsa onlar hepsini Allah`a kurban etmiş kimselerdir. Hani en sevdiğin şey nedir diye sorarlar bazen. En çok size tatlı gelen, en çok hayalini kurduğunuz nedir? İşte şehit onu Allah`a kurban etmek için çırpınan kişidir."


İnsanların hepsi İmana, İslam`a Kurana ve Sünnete Aç
Şehitlerin kimlerin olduğunu soran Yaman daha sonra şöyle dedi: "Bunlar işte şu adamlardır: Ticaretlerinden, alışverişlerinden kurban edebilenler şehit adayıdırlar. Onlar şahadet mektebinde sınıf geçenlerdir. Evet, hepimiz bu mektebin öğrencisiyiz. Her Müslüman şahadet getirmekle şahadet mektebine kayıt yaptırmış oluyor.
Başta dediğimiz gibi elimizde ne varsa eğer Allah`a kurban etmezsek zaten mutlaka başka şeylere kurban ediyoruz. Derdimiz ne ise kurbanlarımız da o yöndedir. Allah için kurban etmediği parasını lüks arabaya, lüks eşyaya kurban edenler, Allah için feda etmediği vaktini fuzuli dünya işlerine, dünya eğlencesine, faydasız TV izlemeye kurban edenler mi daha azizdirler yoksa Allah`a kurban edenler mi? Bakın çok uzaklara gitmeye gerek yok. Çevremizdeki insanların hepsi imana aç, İslam`a aç, edebe, ahlaka, ilme irfana aç. Kur`ana sünnete, zikre, duaya nasihate aç. İnanın bugün insanların mide açlığından ziyade gönül açlığı var. Öyle sıradan bir açlık değil. Çünkü midesi aç olan insanın zararı kendisinedir. Ama iman açlığı doyurulmayan insanın zararı tüm varlıklaradır. Bakın biz insanların iman açlığını doyurmak için çabalamadığımız zaman bunun zararı yine bizedir."
 
Şehitler Hiç Ummadıkları Yerden Nasıl Yardım Gördüklerine Şahittirler
Yaman, "Şehitler hiç ummadıkları yerden nasıl yardım gördüklerine şahittirler. Allah`a bir adım yaklaştıklarında Allah-ü Teâlâ`nın kendilerine koşarak geldiğine şahittirler. Ateşin gül bahçesine dönmesi gibi zindana atıldıklarında nasıl feyizli bir medreseye dönüştüğüne şahittirler. Allah-ü Teala`nın kendilerini nasıl sevdiğine şahittirler. Habibi için bir adım attıklarında binlerce insanın nasıl davete icabet ettiklerine şahittirler. Evet, şehit şahit olunandır. Çünkü şehidin canını kurban ettiğini görenler kendilerini sorgulamaya başlarlar. Allah-ü Teâlâ demek ki bizi değil de onu kabul etmiş. Demek ki daha fazla kurban olmalıyım, daha fazla adanmalıyım diye vicdani bir muhakemeyle davalarına daha fazla sarılırlar. Yine şehide şahit olanlar, demek ki davam can verilecek kadar kıymetliymiş diyerek canlanırlar. O yüzden şehitler diridirler. Hani Allah-ü Teâlâ kendi taraftarlarını katından bir ruh ile desteklediğini bildirmektedir. İşte şehit, bu ruh desteğinin en canlısıdır. Yine şehit şahit kılınandır. Allah-ü Teâlâ seçtiklerini dininin yüceliği için şahit kılıyor. Şehidin davasının haklılığına şahit kılıyor. Kuran ve sünnetin sahipsiz olmadığına şahit kılıyor. İslam`ın sadece belli bir zamanda değil her zaman ve her yerde fedailerinin olduğuna şahit kılıyor." dedi.

Yaman hocanın konuşmasının ardından, çocuk ilahi grubunun ve Grup Vuslat`un okuduğu; ilahiler katılımcılardan yoğun bir ilgi gördü. Program yapılan dua ile sona erdi.
 
Mehmet Çiftçi-İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir