• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"HÜDA PAR camiası referandumun seyrini değiştirmiştir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde vatandaşlar, 16 Nisan'da gerçekleştirilen Anayasa Değişiklikleri Halkoylamasının sonucunu değerlendirdiler.

Oy oranlarında değişiklik olduğunu belirten Kahtalılar artık istikrar, huzur ve daha güçlü bir ekonomi beklediklerini söylediler.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da oy oranlarındaki değişikliği HÜDA PAR'ın seçim kararına bağlayan Erdal Polat, "Bu referandum başta Türkiye olmak üzere siyasal, iktisadi birçok sosyal dönüşümleri oluşturmaktadır. Bu noktada yetersiz ama halkımıza izzetli, onurlu ve şerefli bir yaşam getirmesini yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi tarihsel süreç içerisinde her zaman muhafazakâr diye tabir edilen bir yapıya sahiptir. AK Parti ve MHP'nin bazı söylemleri Kürt halkının inançlarına, değerlerine ters olmasına rağmen Kürt halkı 'evet' oyunu kullanmıştır. Özellikle HÜDA PAR camiası referandumun seyrini değiştirmiştir." dedi.

Osman Ertan, "Oy azdır ama iyidir. Yeterli buluyoruz. Güneydoğu'da oyların yüksek çıkması iyi ve güzel oldu." derken, Mehmet Çağlar ise bundan sonraki sürecin daha iyi olmasını temenni ettiğini dile getirdi.

"Güneydoğu'daki oyların artışı referandumu kazanmamıza vesile oldu"

Daha fazla "evet" oyunun gelmesini beklediğini ancak beklentisinin gerçekleşmediğini ifade eden Mehmet Emin Yükkaldıran, şunları söyledi: "Oy oranlarını yüzde 58-60 gibi bekliyorduk ama bayağı beklentimin altında geldi. Güneydoğu'daki oyların artışı referandumu kazanmamıza vesile oldu. Bundan dolayı mutluyum. Önemli olan yüzde 51'in üstüne geçmek, 'evet' oylamasının bu sonuçla geçmesidir. Güneydoğu'daki oyların artışında hükümetin politikaları ve HÜDA PAR'ın bölgedeki çalışmaları yoğundu. Bu konuda takdir ettim. Hükümetin referandum sonrası kendi içindeki paralel yapı mensuplarını temizlemesi lazım. Halk olarak yerel yönetimlerden, yapılan hizmetlerden memnun değiliz. Beklentimiz bunlara karşı tedbir alınmasıdır."

Sonuçlardan oldukça memnun kaldıklarına değinen Mustafa Metiner, şimdiki hizmetlerden memnun olduğunu söyledi.

"Verdiğimiz oyların karşılığını bekleyeceğiz"

"Kahta bölgesi olarak oy oranlarımız çok güzel, iyi bulduk." diyen Bedir Tok, "Bundan sonra verdiğimiz oyların karşılığını bekleyeceğiz. Biz elimizden geleni yaptık. Bundan sonraki süreç vekillerimize ve devletin üst kademelerine düşer." şeklinde konuştu.

Referandum sonuçlarının istediği gibi gelmediğini belirten Bilal isimli vatandaş da "Sonuçların 'hayır' olmasını isterdim." ifadesini kullandı.

"Hükümet, Batıya yapılan yatırımların karşılığını almamıştır"

Bölgede oy oranlarındaki artışı ele alan Veysel Doğan ise "Oy oranlarına bakıldığı zaman bundan önceki seçimlerde yüzdelik olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir artış görüyoruz. Her ne kadar bu diğer tarafta bir mağlubiyet olarak görülse de yüzdelik olarak AK Parti için yükseltilmiş bir orandır. Yatırım konusunda kıyaslandığı zaman yatırımı en çok hak eden tarafın Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu görüyoruz. Bunun ispatını millet oyunu vererek göstermiştir. Batıya yapılan yatırımların karşılığını hükümet almamıştır. Neyi ekersen onu biçersin anlamında halk karşılığını vermiştir. İkinci bir husus Güneydoğu'daki halkın ölümlerden, kandan bıktığını gösteriyor. Hükümetin bir vaadi vardı, 'Burada terörü bitireceğiz.' demişti. Bunların bitmesi demek halkın bu oyları vermesi demektir." dedi. (Ömer Faruk Aydın/Aydın Evren-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir