• DOLAR 32.562
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2430.388
  • ...
Referandumun ardından uyum yasaları için atılacak adımlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getirecek 18 yeni anayasa maddesini TBMM'deki görüşmeler neticesinde 16 Nisan tarihinde halk oylamasına taşıdı. Sandıktan 25 milyon 157 bin 25 ile yüzde 51,4 oranında 'evet' tercihi çıktı. Yüzde 48,6 ile ise 23 milyon 777 bin 91 'hayır' oyu çıktı.

17 Nisan'dan itibaren Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü uyum yasaları için süreç başlatıldı. Çok sayıda kanun maddesi çalışmalar kapsamında en yakın süre içerisinde değiştirilecek. Yeni sistemin hayata geçirilmesi için tüm maddelerin taranmasına başlandı.

Uyum yasaları çok sayıda kanunu kapsıyor

Anayasa değişikliğine uyum sağlanması için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nda 7 madde, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda 9 madde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nda 10 madde, Siyasi Partiler Kanunu'nda 11 madde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nda 30 madde, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu'nda 27 madde ve Askeri Ceza Kanunu'nda ise 50 maddede değişiklik yapılması zorunluluğu bulunuyor. Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiğinin kesileceğine ilişkin düzenlemeye uyum için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nun 4. maddesinin son fıkrasında bulunan "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer." hükmünün kanundan çıkartılması gerekiyor.

"Bakanlar Kurulu'na sevk edilecek"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni uyum yasaları için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Bozdağ, "Çalışmalara başladık, resmi gazetede kesin sonuçlar yayınlanınca Bakanlar Kurulu'na sevk edeceğiz" dedi.

Başbakan talimat verdi

Başbakan Binali Yıldırım, yeni uyum yasalarının kısa sürede hayata geçirilmesi için talimat verdi. Bu kapsamda kurulacak heyet, taramaları ve metin kısmını koordine içerisinde hızlandıracak.

Kritik süre 6 ay

Adalet Bakanlığı'nın yapacağı çalışmalar için ilk belirlenen süre ise 6 ay. Bu kapsamda yeni sisteme uyum için gerekli değişiklikler yapılacak. Kelime ve ibare değişikliği gibi madde değişikliği de olacak. Aynı zamanda kapsamlı bir tarama yapılacak.

Başbakan'dan Cumhurbaşkanı'na

Kanun maddelerinde en çok yapılacak değişiklikler ise atıf konusunda. İlgili kanun maddelerinin çoğunda Başbakan'dan Cumhurbaşkanı'na atıf değişikliği düzenlenecek.

Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir