• DOLAR 32.598
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2412.538
  • ...
Engellilere Din Hizmeti`ndeki Sorunlar Konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İZMİR- Buca Müftülüğünce Özel Destek Din Hizmetleri Projesi çerçevesinde Türkiye`de ilk defa İşitme Engelli vatandaşlara yönelik Kur`an kursu açılışının ardından, işitme engellilere yönelik din hizmetlerindeki aksaklıkların değerlendirilmesi, karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla Buca İlçe Müftüsü Adem Gülmek`in başkanlığında İzmir`deki İşaret Dili Eğitmenleri ve İşitme Engelli Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ile İzmir Birlik Otel`de bir toplantı düzenlendi.
 
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Buca İlçe Müftüsü Adem Gülmek "2011 Yılı Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde iki işitme engelli vatandaşın bana gelerek (Bizim de Allah`ı, Peygamberi tanıma ve İslam Dininin gereklerini öğrenme ve yaşama hakkımız yokmu..? Yoksa bizimle ilgilenmek, bizimle uğraşmak size yükmü geliyor?) dediler ve yüreğimizi yaktılar. İşte oradan çıkan bir kıvılcımla din hizmetleri alanında engellilere yönelik neler yapabiliriz, bunu masaya yatırdık. Özel Destek Din Hizmetleri Projesini geliştirdik ve uygulamaya koyduk. Proje tüm engellileri kapsamakta, ancak diğer engelli gruplarına göre işitme engelli vatandaşlarımızın daha çaresiz olduğunu görünce diğer engelli gruplarına yönelik çalışmalarımızın yanında işitme engellilere yönelik çalışmalarımızı biraz daha ön plana almak durumunda kaldık. İlk önce Avni Limboz Camiinden yapılan vaaz ve hutbenin işaret diline çevrilmesi ile işe başladık. Sonra 20 erkek ve 20 bayan din görevlimize işaret dili eğitimi aldırdık ve ileri düzeydeki eğitimlerimiz hala devam ediyor. Bunun yanında her hafta Cumartesi günleri yine Avni Limboz Camiinde işaret dili ile Temel Dini Bilgiler Derslerine başladık. Burada yaşadığımız heyecanla bu alanda bir Kur`an kursunun açılmasının faydalı olacağını düşündük, kısa bir süre önce Türkiye`mizde bir ilki gerçekleştirdik ve Hacı Ahmet Susuzlu İşitme Engelliler Kur`an Kursunu açtık. Arkadaşlarımızla geliştirdiğimiz modül çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığımızca hazırlanan müfredatı bu kursumuzda uyguluyoruz. Bu gün itibariyle kursumuzda 45 işitme engelli kursiyerimiz eğitim görmektedir." dedi.
 
Engelliler İçin Sesli Kitap Çalışması Sürüyor
Konuşmasında Sesli Kitap çalışmalarına da değinen Gülmek "Kur`an kurslarımızda okutulan İnancım, İbadetim, Peygamberim ve Ahlakım kitap setinin işaret dili destekli sesli kitap çevirisine devam ediyoruz. Önümüzdeki dönem içinde bu çalışmalarımız tamamlanacak ve bu alanda büyük bir eksikliği gidermiş olacağız. Bunun yanında söz konusu proje çerçevesinde camilerimizde ve Kur`an kurslarımızdaki engelli rampaları ve diğer fiziki koşulları iyileştirme çalışmalarımızda devam etmektedir. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte bir ortopedik engelli vatandaşımız hiçbir engele takılmadan camimizin istediği yerinde hiçbir ayırıma tabi tutulmaksızın ibadetini yapabilecek, Rabbiyle buluşabilecektir." dedi. İşaret Dili Eğitmenlerinin bu alanda yaşamın içinde bulunduğunu, kendilerinin göremediği problemleri onların pratikte yaşadığını ifade ederek sözlerini sürdüren Adem Gülmek " Bu alanda bir farkındalık oluşturmak adına bir dizi konferans, panel ve çalıştay gibi bilim adamları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla bilimsel toplantılar gerçekleştirdik. Ancak İşaret dili Eğitmenleri olarak sizler bu kardeşlerimizin yaşamlarının bir parçası gibisiniz. Bu nedenle sizin pencerenizden sorunların tespiti ve problemlerin çözümü elbette bizim için önemlidir. Bu alanı sizinle şekillendirebileceğimizi biliyoruz. İşte bu gün bu toplantımızla bunu gerçekleştirmiş olacağız." İfadelerini kullandı.
 
Toplantıya İzmir`deki İşaret Dili Eğitmenleri ile Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda bu tür toplantıların mutad aralıklarla yapılması, dini terminolojinin işaret diline dönüştürülmesinin sağlanması ve bunun ulusal işaret dili terminolojisine dahil edilmesi hususlarında çalışmalar başlatılması, yaz kurslarında da bir kursun işitme engellilere yönelik olarak açılması gibi işitme engellilere yönelik din hizmeti sunumunda ortaklaşa çalışmalara başlanması hususunda görüş birliğine varıldığı öğrenildi. (Yunus Şani-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir