• DOLAR 32.558
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2435.41
  • ...
"Farklı kültürlerin tanınması sağlık açısından çok önemli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Harran Üniversitesi tarafından 21-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan "1`inci Uluslararası 4`üncü Ulusal Kültürlerarası Hemşirelik Kongresi" ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. Harran Üniversitesi Yenişehir Kampüsü'nde gerçekleşen toplantıda sağlık alanında kültürlerin tanınmasının sağlık açısından çok önemli olduğu belirtildi.

Toplantıya Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi ile Prof. Dr. Zehra Yılmaz katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi, Türkiye'de kültürlerarası hemşirelik ile ilgili gelişmelerin istenen düzeyde olmadığını ifade ederek düzenlenecek olan "1`inci Uluslararası 4`üncü Ulusal Kültürlerarası Hemşirelik Kongresi"nin önemine değindi.

Kültürlerarası hemşirelik alanında üretilen bilgiyi doğru ve amacına uygun kullanma noktasında bütün hemşirelerle ve ilgili herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyleyen Tanrıverdi, Harran Üniversitesi'nde düzenlenecek kongreye katılıma davet etti.

Tanrıverdi, "Bu kongrede kültürlerarası hemşirelik eğitimi başta olmak üzere, hemşirelerin hasta bakımında hangi kültürel sorunları deneyimlediği, buna yönelik yaklaşımları nasıl olması gerektiği, araştırmalarda kültürel yaklaşımın nasıl ele alınması gerektiği, kültürel konularda etik unsurların bakımı nasıl etkilediği ve bir bakıma olumlu yansıyacak tema bu alana gönül vermiş hemşire ve akademisyenler tarafından sunulacaktır." diye belirtti.

Sağlık alanında kültürlerin tanınmasının sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, "Sağlığın korunması ve hastalıkların tedavisinde kültürlere özgü uygulamalar yer almaktadır. Kültür, sağlık ve hastalığın dinamik bir etkenidir. Hiç bir birey, içinde bulunduğu kültürden bağımsız davranamaz. Sağlık personelinin özelikle de hemşirelerin bu nedenle hem kendi kültürünü hem de toplumun kültür özeliklerini iyi bilmesi gerekiyor. Halka istenen düzeyde sağlık hizmetinin sunabilmesi, hizmetlerin sunulan bireyler tarafından kabul edilmesi, hizmetlere halkın katılmasının sağlanması ve halka sağlık eğitiminin verebilmesi açısından önem arz etmektedir." diye konuştu.

Daha sonra kongre hakkında konuşan Rektör Taşaltın ise Harran Üniversitesi'nde sağlık alanında yapılan başarılı çalışmalarda bulunanlara teşekkür etti. (Osman Gülebak, Hüseyin Yetmiş- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir