• DOLAR 32.386
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2326.566
  • ...
650 yıllık türbenin taşınması ileri tarihe ertelendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ilısu Barajı altında kalacak Hasankeyf'te, tarihi eserlerin  taşınmasına başlıyor. Ilısu Barajı HES projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi`nin özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması için çalışmalar sone gelindi. Taşınması hedeflenen Zeynel Bey Türbesi, bu sayede Hasankeyf`te taşınacak ilk tarihi eser olacak.

Yaklaşık 16 milyon TL'ye mal olacak projede türbenin taşınması raylı sistemlerle gerçekleşecek.

18 Nisan`da taşınması planlanan Zeynel Bey Türbesi`nin yaşanan hava koşullarından ötürü ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hasankeyf Kaymakamlığı, yağan yağmurlardan dolayı türbenin taşınacağı güzergâh yolunun asfaltlanamaması nedeniyle eserin taşıma işinin çalışmalar tamamlandıktan sonra nisan ayının sonunda gerçekleşmesinin tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Ilısu Barajı DSİ 16. Bölge Müdürlüğü tarafından daha önce 18 Nisan 2017 tarihinde taşınılması planlanan Zeynel Bey Türbesi, son günlerde yağan yağmurlardan dolayı güzergah yolunun asfaltlanamaması nedeniyle eserin taşıma işi gerçekleştirilememiştir. Tarihi eserin taşınabilmesi için kesin tarih belli olmamakla birlikte teknik ve alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra nisan ayı sonunda taşınılması tahmin edilmektedir.”

Türbenin tarihçesi

Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunluların bıraktığı tek eserdir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu olup, Akkoyunlular ile Osmanlılar arasında cereyan eden Otlukbeli Savaşı`nda (1473 M.) hayatını kaybettiği belirtiliyor. (M.Fatih Akgül-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir