• DOLAR 32.519
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2420.504
  • ...
`Van Deprem Çalıştayı` Sonuç Bildirgesi Açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) ile Van Belediyesi tarafından 4-5 Şubat tarihleri arasında Van`da düzenlenen `Van Deprem Çalıştayı` sonuç bildirgesi açıklandı. Açıklamada Afet Yönetimi konusunda Türkiye ve farklı ülkelerde yaşanan deneyimlerin yanı sıra, depremden etkilenen kentin, sosyal ve teknik alt yapısının yeniden yapılandırılması ile ilgili yaşanmakta olan sorunların çözümü ve izlenmesi gereken yöntemler üzerine tartışmaların yapıldığı çalıştay sonuç bildirgesinde tartışılan konular ve ulaşılan sonuçlarla ilgili bilgi verildi.
 
"Van`da Yerel Potansiyel En İyi Şekilde Kullanılmalı"
Bildirgede kentin yeniden yapılandırılması şu ifadelerle dile getirildi: "Afet sonrası kentin yeniden yapılandırılmasında, içinde bulunduğu bölgenin merkezi olma misyonunu üstlenmiş, ekonomik katkı sunarak bölgesinin gelişiminde rol oynayan, tüm yaşayanları ve kurumlarıyla afetlere karşı güçlü ve hazır kılınmış, başta turizm olmak üzere yerel potansiyellerini en iyi şekilde kullanan, güvenli, planlı, kimlikli, geçmişten gelen medeniyet beşiği olma özelliğini kent planlarına yansıtmış yeni bir Van kenti oluşturmak temel hedef olmalıdır" denildi.
 
"Yerel ve Merkezi İdarenin Yetkilerini Paylaşması Gerekiyor"
Planlama çalışmalarının merkezi idare tarafından gerçekleştirilmesi, merkezi idare ile yerel idare yetkilerinin paylaşılması gerekliliğine değinen açıklamada, "Yetki paylaşımında merkezi idarenin rolü yönlendirme, kaynak sağlama ve bürokratik işlemleri hızlandırma Kentin sosyal dokusu ve kültürüne uygun planlama yapılmalı, merkez ile yerelin rol alacağı mekanizmalar doğru oluşturulmalıdır" ifadelerine yer verildi.
 
Bildirgedeki Öneri ve Kararlar:
Van kentinin yapı dökümünün acilen hazırlanması gerekliliğine vurgu yapıldı.
Ayrıca Van`ın ekonomisinin canlandırılması için demiryolu bağlantılı Lojistik Köy/Merkez oluşturulmasına yönelik çalışmaların da yapılması gerektiği belirtilen bildirgede şu öneri ve kararlara yer verildi; "Yapı performans raporlarının hazırlanması için jeolojik etütlerin hızla ve öncelikle tamamlanması gerekmektedir.
Deprem öncesi izin verilen plan tadilatı işlemleri iptal edilmelidir
Gözlemsel yapılan çalışmalarda az hasarlı binalar için performans raporları istenmelidir.
Ruhsatsız hasarlı yapıların hasarlarının giderilmesi noktasında kamu desteğinden mahrum kalması bölge ölçeğinde son derece ciddi bir sosyal ve ekonomik sorun olacaktır.
Ruhsatsız orta hasarlı yapılarda güçlendirme işlemlerinde geçici çözümler yerine uzun vadeli bir çözüm ve bütünlüklü bir bakış açısı ile ele alınmalıdır.
Van ili tüm yaşayanları ve kurumlarıyla afetlere karşı güçlü ve hazır kılınmalıdır.
Her düzeyde ve birimde afet eğitimleri verilmeli ve Afet sonrası ilk yardım, bilgi toplama ve dağıtma sistemi kurulmalıdır.
Beton santrallerinin TSE raporları olmalıdır ve bu santraller ilgili kurumlarca denetlenmelidir" gibi ifadelerine yer verildi. (Murat Dalgın - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir