• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...
Umut-Der Tatvan Şubesi Şehitleri Andı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Muhtaçlar ile Dayanışma Derneği (Umut-Der)Tatvan Şubesi Şubat ayı içerisinde şehit olmuş İslam alimlerini anma programı düzenledi. Şehitleri anma programının dernek üye, gönüllü ve gelen misafirlerce beğeni ile izlendiği gözlendi. Anma programında kısa bir Kur`an-ı Kerim tilavetinden sonra, şehid ve şehadet konulu bir konuşma yapıldı. Şiir okunmasının ardından Şubat ayı içerisinde şehid olmuş İslam alimlerinin hayatından anekdotlar sunan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
"Şehadet, Kelime-i Şehadetin Muktezası, Müminlerin Fiili ve Kavli Duasıdır"
Şehadetin fazileti ve anlamı hakkında konuşma yapan Dernek Eğitim Komisyonu Başkanı Yücel Oktay kısaca şunlara değindi: "Şehadet, Kelime-i Şehadet`in muktezası, müminlerin fiili ve kavli duasıdır. Şehid; hazır, nazır, dosdoğru ve güvenilir haberci anlamına geldiği gibi bilinçli, hissedilip görülen, örnek ve örnek alınan anlamlarına gelir. Şehadet; hakikat, doğruluk ve adaleti savunmaktır. İnsanlığın sahip olduğu bütün değerlerin ilahi bir manzumesidir."
 
"Topluma Dinamizm Veren, Onu Harekete Geçiren Şehidin Kendisidir"
Toplumu harekete geçiren asıl dinamiğin şehitler olduğuna da vurgu yapan Oktay, "İnsanların uyuşturulup değerlerinden uzaklaştırıldığı bir dönemde, topluma dinamizm veren, onu harekete geçiren şehidin kendisidir. Bilinçli, inançlı ve sorumlu bir kişiliğin adıdır şehid. Ve bu durum onu cihaddan sorumlu yapar. Şehitlerin efendisi "Hayat iman ve cihaddır" buyurarak işin önemini çok güzel bir şekilde vurgulamıştır" dedi.
 
"Şehitlerin Efendisinin Ardından Gidenler Kutlu Destanlar Yazmıştır"
"Şehadet; bilinçli, gönüllü ölümdür. Mücahid bunu kendi düşünce ve duyguları ile bilinçli olarak seçer. Örneğin Hz. Hüseyin; şehadeti tercih ederken düşmanlarının maskesini düşürerek kirli yüzlerini göstermiş ve İslam ümmetinin yaşam güvencesi olmuştur" diyen ve şehadetin bir aşk olduğunu dile getiren Oktay, bu aşkı iliklerine kadar yaşayan şehitlerden de örnekler vererek, "Şehitlerin efendisinin ardından gidenler kutlu destanlar yazmış ve yazmaya devam etmektedir. İskilipli Atıf Hoca, Şeyh Esad Erbili, Şehid Hasan el Benna, Seyid Kutub, Abdulkadir Udeh, Şeyh Zeki, Molla Gıyaseddin Barlak, Malcolm X, Abbas Musavi, Metin Yüksel, Şeyhmus, Halil, Süleyman, Zelimhan Yandarbiyev, Hama-Humus şehitleri, El Halil Camii şehidleri ve daha ismini sayamayacağımız yüzbinlerce İslam şehidleri gibi" şeklinde konuştu.
 
"Şehadet Hayatın Teminatıdır"
"Ancak üzerine ölü toprağı serpilmiş olanlara şu hadis-i Şerifi hatırlatmak gerekir "Kalbinde şehid olma arzusu olmadan ölen münafıklık şubelerinden biri üzerine ölmüş demektir." Şeklinde konuşmasını sürdüren Oktay, müminlerin dualarından örnekler vererek konuşmasını şu şekilde bitirdi: "Şehadet hayatın teminatıdır. Şehadet, sayıları az da olsa imanın özüne sahip olanların yoludur. Rabbimiz şüphe duymaksızın sana iman ettik. Günahlarımızı bağışla ve bizi cehennem azabından koru. Bizi şahidlerden yaz. Rabbimiz üzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı dinin üzerine sabit kıl ve kafirler güruhuna karşı bize yardım et. Canlarımızı ancak Müslümanlar olarak al. Bizi Salihler, şehidler, sıddıklar ve nebiler arasına kat. Rabbimiz bizi dünyadan imansız ve şehadetsiz çıkarma."
 
Yapılan ikramlar ile sonlandırılan programda, 23 Şubat 2012 tarihinde dernek binasında yine şehitleri anma programının düzenleneceği duyurusu yapıldı. (Erkan Yürek - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir